c S
Evropske borze večinoma v zelenem, nafta cenejša, evro navzdol 21.04.2018 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 20. aprila (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Nafta se je po izjavah ameriškega predsednika, da Opec "umetno" drži cene na visokih ravneh, pocenila. Evro je glede na dolar izgubil in med trgovanjem padel pod 1,23 dolarja.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je končal pri 3494,20 točke, kar je 0,22 odstotka več kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Pariški CAC 40 se je zvišal za 0,39 odstotka na 5412,83 točke, londonski FTSE 100 pa za 0,54 odstotka na 7368,17 točke. Frankfurtski DAX se je medtem znižal, in sicer za 0,21 odstotka na 12.540,50 točke.

Londonska borza se je okrepila med drugim zaradi povečanega povpraševanja po delnicah izvoznikov ob cenejšem funtu. Tečaj funta je upadel po tistem, ko je guverner britanske centralne banke Mark Carney namignil, da ni nujno, da bodo v maju zvišali obrestne mere, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Dunajski ATX je pridobil 0,17 odstotka, milanski FTSE MIB je končal 0,16 odstotka višje, züriški SMI pa je zabeležil 0,29-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,87 odstotka nižji ravni kot v četrtek, širši indeks S&P 500 je izgubljal 0,72 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 1,26-odstotni padec.

Analitiki znižanje tečajev pripisujejo rasti zahtevane donosnosti 10-letnih državnih obveznic, kar je povzročilo skrbi, da bo ameriška centralna banka pospešila tempo zviševanja obrestnih mer, je poročala AFP.

Evro je izgubil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 18. ure za en evro odšteti 1,2274 dolarja, kar je 0,60 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v četrtek. Evropska centralna banka je okoli poldneva referenčni tečaj postavila pri 1,2309 dolarja (v četrtek pri 1,2382 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 68,28 dolarja, kar je en cent manj kot ob koncu trgovanja v četrtek. Cena severnomroske nafte brent za dobavo junija se je v tem času glede na četrtkovo vrednost znižala za sedem centov na 73,71 dolarja.

Cene nafte so se po poročanju AFP obrnile navzdol, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump prek Twitterja kritiziral Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec), češ da umetno zvišuje cene nafte, kar da ni v redu in "ne bo sprejeto". Trump je izjavo o Opecu objavil danes, ko se članice kartela in nekatere druge proizvajalke, med njimi Rusija, dogovarjajo o nadaljevanju omejitve proizvodnje, za katero so se odločile zaradi nizkih cen nafte.

Savdski minister za energijo Khaled al Falih, ki gosti srečanje Opeca in drugih proizvajalk, je v prvem odzivu dejal, da svetovni trg lahko sprejme višje cene nafte. Po njegovem mnenju trenutne cene - ki so na najvišjih ravneh v treh letih - ne vplivajo na povpraševanje.