c S
Banki Wells Fargo zaradi hipotekarnih in avtomobilskih posojil milijarda dolarjev kazni 21.04.2018 07:30 Washington, 20. aprila (STA) - Ameriška banka Wells Fargo bo morala zaradi postopkov pri izdajanju avtomobilskih posojil in hipotek plačati ameriškim vladnim regulatorjem kar milijardo dolarjev kazni. Banka je stranke silila v neugodna avtomobilska posojila, drugim pa zaračunavala previsoke takse za hipotekarna posojila.

Banka je bila pod udarom že leta 2016 zaradi škandala z odpiranjem lažnih bančnih računov v imenu strank, ki za to niso vedele. Kot kaže, pa tudi po javni sramoti in kazni, ki so sledile razkritju škandala, nadaljuje sporne prakse.

Urad nadzornika valute in Urad za zaščito potrošnikov sta banko sedaj kaznovala še za hipoteke in avtomobilska posojila. Gre za najvišjo kazen podjetju v času mandata predsednika Donalda Trumpa, ki je to banko tudi večkrat javno kritiziral.

Banka se je lani opravičila, ker je 570.000 strank prisilila v avtomobilsko zavarovanje, ki ga niso potrebovale. Od tega so 20.000 strankam zaradi nepotrebno visokih stroškov na koncu zaplenili avtomobile, ker niso zmogle odplačati kredita.

Oktobra lani je Wells Fargo priznala, da je nekaterim strankam neprimerno zaračunala takso za zamudo roka pri potrditvi obljubljene obrestne mere na hipoteko. Zaplet je povzročila banka, krivdo pa zvalila na stranke.

Glavni izvršni direktor banke Timothy Sloan, ki je prišel na položaj po škandalu z lažnimi računi, je zagotovil, da so naredili napredek pri pregledu vseh spornih praks in pri popravi krivic strankam, ki si zaslužijo najboljše storitve.

Banka je pred dnevi objavila poslovne rezultate iz minulega četrtletja, pri čemer je opozorila, da gre za pogojne rezultate, ker čakajo na kazen regulatorjev. Po novem bo morala banka dobiček znižati za 800 milijonov, ker kazni ni moč uveljavljati kot davčno olajšavo. Čisti dobiček se bo tako znižal s 5,5 na 4,7 milijarde dolarjev.