c S
Evropski parlament zaostril pravila o ekološki prodaji in označevanju hrane 22.04.2018 09:07 Strasbourg, 21. aprila (STA) - Evropski parlament je v četrtek s 466 glasovi za, 124 proti in 50 vzdržanimi sprejel nova pravila, ki bodo zagotovila, da bo v EU na prodaj le ekološka hrana najvišje kakovosti, spodbudila pa bodo tudi ekološko pridelavo hrane. Zaostrena pravila prinašajo stroge in na tveganjih utemeljene inšpekcije vzdolž celotne dobavne verige.

Parlament je uspel s svojo zahtevo, da morajo biti inšpekcije opravljene na kraju samem, pri vseh pridelovalcih, najmanj enkrat letno ali enkrat vsake dve leti, če v preteklih treh letih ni bilo goljufij, so zapisali v Evropskem parlamentu.

Uvožena hrana bo morala ustrezati standardom EU. Pravila o "enakovrednosti", v skladu s katerimi morajo države nečlanice upoštevati podobne, a ne enake standarde, bodo v naslednjih petih letih ukinjene.

Evropski parlament želi tudi povečati ponudbo ekoloških semen in živali ter tako ustreči potrebam ekoloških kmetov, uvaja pa tudi lažjo certifikacija za male kmete. Skupinska certifikacija bo malim kmetom namreč prihranila čas in denar, ko se bodo odločili za ekološko pridelavo hrane.

Kmetje in drugi udeleženci v živilski dobavni verigi bodo morali izvajati ukrepe za preprečevanje okužb. Če bo obstajal dokaz ali sum, da je prisoten nedovoljen pesticid ali gnojilo, končni proizvod ne bo smel biti opremljen z oznako ekološko do konca preiskave.

Države članice, kjer so v veljavi mejne vrednosti za vsebnost nedovoljenih snovi v ekološko pridelani hrani, kot so pesticidi, jih bodo lahko ohranile pod pogojem, da na svoj trg dovolijo ekološko pridelanim živilom iz držav EU, ki spoštujejo zakonodajo EU.

Evropska komisija bo štiri leta po vstopu te uredbe v veljavo poročala, kako učinkovita so pravila o preprečevanju okužb in nacionalne mejne vrednosti. Če se bo za to izkazala potreba, bo Evropska komisija predlagala zakon za njihovo harmonizacijo.