c S
Ascent išče denar za črpanje plina na Petišovskem polju 22.04.2018 09:07 Lendava, 21. aprila (STA) - Britanska družba Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, potrebuje denar za razvoj projekta, zato išče strateškega partnerja, ali pa bo prodala del podjetja oziroma del pravic za črpanje plina, napoveduje direktor Colin Hutchinson. Pri Geoenergu so prepričani, da to ne bo vplivalo na črpanje plina.

Kot so za STA pojasnili pri Ascentovem projektnem partnerju Geoenergu, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava, verjamejo, da morebitne lastniške spremembe pri partnerju ne bodo vplivale na proizvodnjo.

"Cilj projektnih partnerjev ostaja postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina, potem ko bo dovoljenje za postavitev, ki ga je izdala Agencija RS za okolje, postalo pravnomočno. Pričakujemo, da se bo to zgodilo kmalu. Projektna partnerja načrtujeta tudi širitev plinskih polj in s tem krepitev zmogljivosti za črpanje in prodajo zemeljskega plina," pravijo v Geoenergu.

Partnerja naj bi v napravo za čiščenje plina vložila okoli 10 milijonov evrov, po njihovem je postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina nujna in za črpanje plina vitalnega pomena, ker brez nje petišovskega plina ni mogoče vključiti v nacionalno plinsko omrežje. Postavitev naprave bi, kot dodajajo, pomenila večjo dodano vrednost pri prodaji surovega neočiščenega zemeljskega plina.

Lani so po dolgih letih razvoja in pridobivanja dovoljenj začeli prodajati neočiščen plina iz vrtin Pg-10 in Pg-11A lokalnim industrijskim odjemalcem in družbi Ina. Kot pravijo v Geoenergu, prodaja poteka nemoteno in v skladu s pričakovanji.

Geoenergo in Ascent Slovenia Limited sta v projekt nadaljnjega razvoja naftno-plinskega polja v severovzhodni Sloveniji v zadnjem desetletju vložila več kot 50 milijonov evrov.

Po zagotovilih Hutchinsona Ascent od lani ne posluje več z izgubo, po njegovem sporočilu delničarjem o iskanju partnerja pa naj bi se jim oglasilo precej potencialnih interesentov, ki jih zanima sodelovanje pri projektu.

Ob tem se je povečala tudi vrednost Ascentovih delnic.