c S
Boxmark lani beležil osemodstotno rast 23.04.2018 07:42 Kidričevo, 22. aprila (STA) - Kidričevski Boxmark je lani ustvaril 155 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za osem odstotkov več kot leto prej. Kot je povedal prvi mož podjetja Marjan Trobiš, so z dosežkom glede na razvojne aktivnosti v zadnjem obdobju, ki se bodo v številkah pokazale šele v nekaj letih, zadovoljni. Leto so zaključili v minusu, a bolje kot leto prej.

"Zaradi nekaterih zadnjih večjih naložb smo lani ustvarili okoli dva milijona evrov izgube, vendar že v naslednjem letu po zaslugi številnih novih projektov načrtujemo, da bomo pridelani minus pokrili," je dejal Trobiš in dodal, da sicer poslujejo stabilno in se iz avtomobilske branže vse bolj širijo tudi v druge panoge.

Predvsem po zaslugi novih poslov za letalsko in pohištveno industrijo se vse bolj ozirajo tudi izven meja Evropske unije, ki sicer ostaja njihov najpomembnejši trg. Zanimiv postaja ameriški trg, prav tako so eni od redkih tistih, ki iz Evrope svoje izdelke prodajajo na Kitajsko, saj je sicer bolj običajna pot v obratni smeri.

Z vse večjimi koraki stopajo tudi v Združene arabske emirate, kjer so veliko truda vložili na raznih sejmih in predstavitvah, zdaj pa se jim trud že obrestuje. Nazadnje so bili tam pred dvema tednoma, ko so sklenili nekaj konkretnih pogodb, predvsem za izdelavo "business" sedežev v novih Airbusovih letalih.

Prelomno leto je po besedah Trobiša tudi na področju pohištvene industrije, kjer prav tako po dveh letih predstavljanja že zbirajo naročila za izdelavo prestižnih izdelkov.

Kljub temu avtomobilski sektor še vedno predstavlja kar 95 odstotkov vseh izdelkov, ki jih ustvarijo v Kidričevem. Sodelujejo s skoraj vsemi najbolj prestižnimi avtomobilskimi proizvajalci na svetu, kot so BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes, Porsche, Jaguar, McLaren in Bentley.

"Glavna težava v avtomobilski industriji je še vedno pritisk na cene, zato skušamo z izboljšanjem tehnologije držati in višati kakovostno raven, da lahko upravičimo proizvodnjo v Sloveniji. Opazen je namreč trend, da se tudi avtomobilska industrija pomika v države, ki lahko ponudijo nižje cene delovne sile," je dejal Trobiš.

Veselijo se tudi prihoda Magne v njihovo neposredno soseščino, a si z njimi na kratek rok ne obetajo več poslov, saj sodelujejo že dolga leta s tovarno v Gradcu. Trenutno za njih med drugim proizvajajo usnje za Mercedesov avtomobil razreda G. "Če pa bo Magna uresničila vse napovedi glede nadaljnjega razvoja v Hočah, bo to za nas zaradi bližine zagotovo zanimivo," je dejal Trobiš.

Boxmark poleg osrednje lokacije v Kidričevem že tretje leto z 200 zaposlenimi deluje tudi v najetih prostorih v Murski Soboti, kjer so zadovoljni in bodo ostali vse dokler, bodo imeli dovolj naročil. Potem ko so lani zaprli proizvodnjo v Radljah ob Dravi in jo prenesli v Kidričevo, zdaj zaposlujejo okoli 1800 ljudi, kar je tudi številka, ki se v prihodnosti naj ne bi dosti spreminjala.

V podjetju se vsako leto lotijo tudi investicij v posodabljanje tehnološke opreme, saj je njihovo podjetje tudi razvojni center za celotno skupino. Nove širitve v objekte ne načrtujejo, potem ko so predlani odprli novo halo v Kidričevem.