c S
Programski svet RTVS tudi o delu zavoda v letu 2017 23.04.2018 08:03 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji seji prisluhnil poročilu vodstva zavoda za leto 2017. Seja bo namenjena tudi prvi obravnavi predloga strategije RTVS za obdobje 2018-2022 in razpravi o kulturnih vsebinah v programih ter poročilu varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev za letošnji februar in marec.

Sprva je bilo predvideno, da bo vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem poročilo o izvedbi programsko produkcijskega načrta za leto 2017 predstavilo že na marčevski seji, a je programski svet točko prestavil na aprilsko sejo. Kar nekaj svetnikov je namreč vodstvu očitalo nepopolnost priloženega gradiva.

Svetniki se bodo ob obravnavi poročila najverjetneje dotaknili tudi seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ 11. marca o delovanju nadzornega sveta RTVS v letu 2017. Donedavni prvi nadzornik Peter Grašek, ki je svet vodil lani, je kot ključno težavo nacionalne RTV hiše izpostavil nerazumno visoke stroške dela.

Vodstvo zavoda po Graškovi oceni ne obvladuje stroškov. Poudaril je, da je zato največji izziv za zagotovitev vzdržnega finančnega poslovanja RTVS ustavitev nezadržnega naraščanja stroškov dela tako redno zaposlenih kot zunanjih sodelavcev. Nadzornike skrbi tudi večletna praksa pokrivanja finančnega primanjkljaja s porabo finančnih naložb.

Sicer pa je pričakovati, da bo na današnji seji katerega od svetnikov zanimalo, kako je z napovedanim odhodom Ljerke Bizilj z mesta direktorice televizije. Pred tremi meseci je namreč Biziljeva obvestila programski svet, da bo direktorsko funkcijo končala predvidoma aprila, čeprav se ji bo štiriletni mandat iztekel šele novembra.

Kot razlog za takšno odločitev je tedaj navedla, da bo s predčasnim odhodom svojemu nasledniku omogočila pripravo programskega načrta za leto 2019, ki ga bo tudi izvajal.