c S
EU in Mehika podpisali prostotrgovinski sporazum 23.04.2018 07:45 Bruselj, 22. aprila (STA) - EU in Mehika sta v soboto podpisali prostotrgovinski sporazum, s katerim sta nadgradili predhodni sporazum iz leta 2000. Potezo mnogi vidijo kot pošiljanje sporočila ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je lani pričel s ponovnimi pogajanji glede severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma Nafta.

V skladu z novim sporazumom bo Mehika lažje dostopala do kmetijskih proizvodov EU, med njimi sira, mlečnega praška, svinjine in čokolade. Sporazum bo ob tem ščitil 340 evropskih proizvodov v Mehiki pred ponarejanjem, poenostavil carinske postopke, okrepil boj proti korupciji in utrdil cilje pariškega podnebnega sporazuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU in Mehika sta sporazum podpisali v luči Trumpovega nestrinjanja z obstoječim stanjem sporazuma Nafta, ki ga je Trump označil za "kravo mlekarico" Mehike. Trump grozi, da bo v primeru nesprejemljivih pogojev prekinil sodelovanje v Nafti, kar je sprožilo napetosti in nejasnosti med pogodbenicami, med katerimi je ob Mehiki še Kanada.

Obe partnerici sta sporazum podpisali po večmesečnih intenzivnih pogajanjih, so sporočili iz Bruslja, kjer kljub nekaterim nedorečenim "tehničnim preprekam" verjamejo, da bo sporazum stopil v veljavo pred koncem leta.

"V manj kot dveh letih sta EU in Mehika podpisali sporazum, ki je v skladu z gospodarskimi in političnimi izzivi 21. stoletja," je dejala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom. V Bruslju so ob tem prepričani, da je podpis sporazuma dokaz, da je mogoče obstoječe trgovinske sporazume modernizirati.

Od podpisa prvega sporazuma leta 2000 se je trgovina med EU in Mehiko sicer povečala za 145 odstotkov. V povprečju za osem odstotkov letno, navaja Evropska komisija.

Sporazum, ki je sestavljen po zgledu trgovinskega dogovora med EU in Kanado, mora potrditi še Evropski parlament. EU v prihodnje načrtuje tudi podpis sporazumov z Japonsko in Singapurjem. Kot so dejali v Bruslju, želijo s tem v luči ameriškega protekcionizma zaščititi prosto trgovino.

"S sporazumom se je Mehika pridružila Kanadi, Japonski in Singapurju na seznamu držav, ki želijo z EU sodelovati pri zaščiti proste in pravične trgovine, ki temelji na normah," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.