c S
Sodišče zavrnilo prošnji prvih pravnomočno obsojenih bančnikov za alternativno prestajanje kazni 20.04.2018 15:20 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo prošnji prvih pravnomočno obsojenih bančnikov v Sloveniji - Dušana Valenčiča in Borisa Pesjaka - za alternativno prestajanje dosojene zaporne kazni. Odločitev še ni pravnomočna, so za STA pojasnili na okrožnem sodišču. Na sklep sodišča je namreč možna še pritožba.

Višje sodišče v Ljubljani je konec lanskega leta potrdilo obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča za nekdanja vodilna v Factor banki zaradi zlorabe položaja in oškodovanja banke. Njuni pritožbi na izrečeno zaporno kazen na leto in tri mesece ter denarno kazen za Pesjaka je namreč zavrnilo.

Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanja člana uprave zdaj že nekdanje Factor banke obsodilo na leto in tri mesece zaporne kazni, Pesjaku pa naložilo še plačilo nekaj več kot 9200 evrov stranske kazni.

Sodba se nanaša na odobritev posojila poslovnežu Dejanu Lukiću za poplačilo dolga do banke ter na spremembo zavarovanja tega kredita v Lukićevo korist in s prenehanjem poroštva za ta kredit.