c S
Bruselj podaljšal protidampinške dajatve na uvoz kitajskih jeklenih vrvi in kablov 20.04.2018 13:21 Bruselj, 20. aprila (STA) - Evropska komisija je podaljšala protidampinške dajatve na uvoz jeklenih vrvi in kablov iz Kitajske za nadaljnjih pet let. Komisija je ob nedavnem pregledu ugotovila, da bi se v primeru izteka ukrepov damping kitajskih podjetij nadaljeval, kar bi imelo negativen finančni vpliv na jeklarsko industrijo EU, so danes sporočili iz Bruslja.

Protidampinške dajatve v višini 60,4 odstotka, ki se uporabljajo od leta 1999, bodo zato na enaki stopnji veljale še naprej. Kot rezultat preiskave proti izogibanju bodo dajatve veljale tudi za uvoz tovrstnih izdelkov iz Maroka in Južne Koreje.

Jeklene vrvi in kabli se uporabljajo v številnih sektorjih, od ribištva in pomorstva do rudarstva, gozdarstva in gradbeništva. Trg EU je po ocenah vreden 500 milijonov evrov, industrijski obrati, ki proizvajajo te izdelke, pa so v vsaj v 14 državah članicah.

Jeklarski sektor je ključna industrija za gospodarstvo EU, je osrednji člen v globalnih vrednostnih verigah ter zagotavlja delovna mesta na stotisoče ljudem v Evropi, so poudarili v Evropski komisiji. Globalni presežek v zmogljivostih jeklarske proizvodnje je cene jekla v zadnjih letih potisnil na nevzdržno nizke ravni ter jeklarskemu in povezanim sektorjem povzročil škodo.

EU zato v celoti izkorišča instrumente trgovinske zaščite, da evropskim proizvajalcem zagotovi enake konkurenčne pogoje ter ohrani delovna mesta. Trenutno je v EU v veljavi 53 ukrepov za izdelke iz železa in jekla, od tega jih je 27 povezanih z uvozom iz Kitajske.