c S
BKS Bank lani z rekordnim dobičkom 20.04.2018 13:15 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Koroška BKS Bank, ki ima podružnico tudi v Sloveniji, je lani ustvarila 68 milijonov evrov dobička iz poslovanja, kar je 47,3 odstotka več kot leto prej in največ doslej. Novi kreditni posli so dosegli 1,5 milijarde evrov. Bančno in lizinško poslovanje v Sloveniji je k letnemu dobičku prispevalo štiri milijone evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica uprave banke Herta Stockbauer, ki je pred kratkim dobila še en petletni mandat, uspeh temelji na več dejavnikih. "Ugoden razvoj na kapitalskih trgih nam je zagotovil dobre prihodke iz provizij in pomembno povečanje rezultata pri finančnih sredstvih. Zaradi dobrega stanja na področju tveganj se je zmanjšala potreba po rezervacijah za tveganja, poleg tega pa v preteklem letu ni več prišlo do enkratnih bremenitev v obliki stabilizacijske dajatve za banke," je pojasnila.

Izziv po njenih besedah ostajajo zgodovinsko nizke obresti. Prihodki od obresti so lani dosegli 154,3 milijona evrov, kar je 4,2 odstotka manj kot leto prej, odhodki za obresti pa so se znižali s 40,5 na 33,6 milijona evrov. Rezervacije za tveganja so se zmanjšale za 13,8 odstotka na 26,7 milijona evrov, s čimer so dosegli za 94 milijonov evrov čistih obresti po rezervacijah za tveganja oz. pet odstotkov več kot leta 2016.

Obseg novih kreditov za fizične osebe je lani dosegel 1,5 milijarde evrov, od tega je banka okoli 40 odstotkov pridobila v vzhodni Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem. Terjatve do strank so konec minulega leta znašale 5,45 milijona evrov.

Rekordno raven so dosegle tudi vloge strank, ki niso banke. Povečale so se za 1,8 odstotka na 5,67 milijarde evrov. Skupni obseg sredstev strank v upravljanju je zrasel za 3,1 odstotka na 14,15 milijarde evrov.

Dobro je po besedah enega od dveh vodij BKS Bank v Sloveniji Alexandra Novaka, ki s septembrom odhaja v upravo banke, poslovala tudi slovenska podružnica, ki je lani ustvarila skupno štiri milijone evrov dobička. Slovenija po njegovih besedah sodi med najpomembnejše rastoče trge koncerna, zato so lani v Sloveniji odprli tudi novo poslovalnico. Teh je zdaj skupno sedem, podružnica zaposluje okoli sto ljudi, skrbi pa za 16.500 strank.

To število se bo po Novakovih besedah kmalu še povečalo, saj bodo konec aprila od Gorenjske borznoposredniške družbe prevzeli finančne instrumente in vodenje računov nematerializiranih vrednostnih papirjev več kot 9000 strank. S tem bodo predvidoma postali drugi največji ponudnik vrednostnih papirjev v Sloveniji.

Slovenija je pomemben delež prispevala tudi k povečanju obsega novih kreditnih poslov koncerna, saj je bilo v državi po besedah drugega vodje BKS Bank v Sloveniji Boštjana Dežmana odobrenih za skupno 190 milijonov evrov novih kreditov. Konec lanskega leta so terjatve do strank po rezervacijah za tveganja znašale 588,9 milijona evrov oz. 0,8 odstotka več kot leto prej.

Cilj slovenske podružnice je tudi priključitev novih poslovnih področij, kot sta na primer financiranje občin in ponudba individualnih rešitev na področju lizinga za kmete in gozdarje. "To nam je lani dobro uspelo, saj se je obseg kreditov slovenskim občinam povečal z 68,6 milijona evrov na 85,1 milijona evrov," je še pojasnil Dežman.