c S
Industrijski proizvodi marca dražji 20.04.2018 11:01 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se marca zvišale tako na mesečni kot letni ravni, in sicer je bila rast 0,1- oz. 2,2-odstotna. Cene izvoznih proizvodov so se na mesečni ravni znižale, kar je prvi mesečni upad po aprilu 2016, medtem ko so se proizvodi za prodajo na domačem trgu podražili, je danes objavil statistični urad.

Cene proizvodov za prodajo na domačem trgu so se marca na mesečni ravni zvišale za 0,3 odstotka, izvozni artikli pa so se pocenili za 0,1 odstotka. Gre za prvi upad cen izvoznih proizvodov na mesečni ravni po aprilu 2016 - tudi takrat so se ti izdelki pocenili za 0,1 odstotka.

Na letni ravni pa so se tako izdelki za prodajo na domačem trgu kot izvozni izdelki podražili, prvi za 2,5 odstotka, drugi pa za 1,9 odstotka.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trge držav v evrskem območju, so na mesečni ravni ostale nespremenjene, medtem ko so se cene proizvodov, prodanih na trge držav zunaj območja z evrom na mesečni ravni znižale za 0,2 odstotka. V območje z evrom izvoženi izdelki so se na letni ravni podražili za 1,9 odstotka, v območje zunaj evra pa za 2,1 odstotka.

Po namenu porabe industrijskih proizvodov so se marca na mesečni ravni zvišale cene surovin (+0,3 odstotka) in proizvodov za široko porabo (+0,2 odstotka), medtem ko so se pocenili proizvodi za investicije (-0,6 odstotka) in energenti (-0,1 odstotka).

Na mesečni ravni so se opazno zvišale cene v proizvodnji oblačil (+3,2 odstotka), papirja in izdelkov iz papirja (+1,5 odstotka) ter v proizvodnji izdelkov iz gume in plastičnih mas (+1,0 odstotka), izraziteje znižale pa v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (-3,9 odstotka).

Energenti so se na letni ravni podražili za 4,2 odstotka, surovine za 3,3 odstotka in proizvodi za široko porabo za 1,8 odstotka, medtem ko so se proizvodi za investicije pocenili 0,2 odstotka.

Glede na marec 2017 so se najbolj zvišale cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (+7,3 odstotka), opazneje znižale pa cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (-5,7 odstotka).