c S
Skupnost socialnih zavodov zahteva umik razpisa o izvedbi pilotnih projektov za dolgotrajno oskrbo 20.04.2018 09:35 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Skupnost socialnih zavodov Slovenije zahteva umik javnega razpisa o izvedbi pilotnih projektov, ki naj bi podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot navajajo, razpis temelji na osnutku zakona o dolgotrajni oskrbi, ki da so ga strokovna javnost in deležniki praktično soglasno zavrnili kot povsem neustreznega.

Razpis za izvedbo pilotnih projektov je ministrstvo za zdravje objavilo 13. aprila. V skupnosti so ob objavi razpisa izredno začudeni, saj izhaja iz delovnega osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi, glede katerega je bilo prevladujoče mnenje, da predstavlja velik korak nazaj glede na trenutno raven skrbi za starejše in ostale uporabnike dolgotrajne oskrbe, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zakonu so deležniki med drugim očitali medikalizacijo dolgotrajne oskrbe, kar pomeni, da bi bil uporabnik obravnavan zgolj kot fizično telo, na katerem se izvajajo različni zdravstveni postopki, so navedli v skupnosti in dodali, da je takšen pristop povsem zastarel in neprimeren, saj ob skrbi samo za osnovne fiziološke potrebe zanemarja uporabnike kot posameznike z raznolikimi fizičnimi in socialnimi potrebami.

Skupnost prav tako izpostavlja dvom v zakonitost in transparentnost razpisa, saj ga je objavilo ministrstvo vlade v odstopu, ki lahko opravlja tekoče posle. Skrajno nenavaden se jim zdi tudi način objave, saj je bil objavljen zgolj v uradnem listu, ne pa tudi na spletni strani ministrstva, kot je to običajno.

Hkrati razpisno besedilo določa, da so lahko vodilni partnerji izvajalci patronaže, torej zdravstveni domovi in izvajalci pomoči na domu, kar krepi očitke, da se ministrstvo za zdravje še vedno ni odreklo zgrešeni medikalizaciji dolgotrajne oskrbe.

"Način objave in razpisni pogoji porajajo resen dvom, da dajejo pripravljavci razpisa prednost točno določenim prijaviteljem. Težko si je namreč drugače razlagati dejstvo, da je en zdravstveni dom že na dan objave razpisa na televiziji lahko povedal, da se bo nanj prijavil, in že tudi predstavljal rešitev, ki je bila zelo podobna razpisnim predlogom. Če ministrstvo za zdravje razpisa ne bo umaknilo, bomo razmislili o prijavi ustreznim institucijam, ki bodo preverile njegovo transparentnost in zakonitost," je napovedal sekretar skupnosti Jaka Bizjak.

Zato pozivajo ministrstvo, naj nemudoma ustavi vse aktivnosti v zvezi z razpisom in ga prekliče.