c S
Na kratko iz gospodarstva 20.04.2018 07:09 Ljubljana, 19. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Krka je objavila revidirano letno poročilo za lani. Skupina Krka je imela 1,27 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,8 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je porasel za 40,7 odstotka na 152,6 milijona evrov. Družba Krka je prihodke od prodaje povečala za 11,8 odstotka na 1,2 milijarde evrov, čisti dobiček pa za 49,4 odstotka na 153,7 milijona evrov.

Revidirano letno poročilo za lani je objavila tudi Intereuropa. Skupina Intereuropa je ustvarila 150 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov več kot v letu 2016 ter pet odstotkov več od načrtov. Kljub temu je zaradi učinkov prevrednotenja stalnih sredstev pod črto ustvarila 1,6 milijona evrov izgube. Obvladujoča družba Intereuropa, ki je predlani beležila blizu 3,5 milijona evrov čiste izgube, je medtem lani ustvarila 340.000 evrov čistega dobička. Letos Intereuropa na ravni skupine načrtuje 157,8 milijona evrov prihodkov od prodaje z rastjo prihodkov na vseh trgih, razen v Makedoniji, ter na vseh poslovnih področjih osnovne dejavnosti. Ob tem načrtuje ustvariti 14,5 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja - lani je bil pri 12,7 milijona evrov - in 7,4 milijona evrov dobička iz poslovanja - lani je bil pri 311.000 evrov.

NLB je konec lanskega leta kot prva banka v Sloveniji in med prvimi v svetu uvedla brezstične bankomate. Za začetek so jih namestili na dveh lokacijah, danes je mogoče gotovino dvigniti na 115 bankomatih oz. vsakem petem bankomatu NLB, v naslednjih mesecih pa jih načrtujejo aktivirati dodatnih 139. Brezstično je sicer mogoče opraviti dvig gotovine in vpogledati v stanje, pri čemer je vnos števike PIN številke obvezen ne glede na znesek dviga. Storitev lahko opravijo stranke NLB in stranke drugih bank, pri čemer pa mora banka, ki je izdajateljica te kartice, dovoliti brezstično poslovanje na bankomatih. V NLB zagotavljajo, da je brezstična transakcija varna, saj imetnik svoje kartice ne spušča iz roke, ampak jo čitalcu zgolj približa na dva do tri centimetre. V času od uvedbe poslovanja še niso zaznali zlorab kraje podatkov, ki bi bile posledica kloniranja kartice (onemogočen je t.i. skimming podatkov), so sporočili iz NLB.

Nemški proizvajalec poslovne programske opreme SAP je za prvega tehnološkega direktorja (CTO) SAP za regijo srednje in vzhodne Evrope, kamor med drugim sodita Slovenija in Avstrija, imenoval Slovenca Roka Magistra. Kot CTO bo sodeloval s strankami in partnerji, da s pomočjo najboljših tehnologij uvajajo inovacije v svoje poslovanje. Eno od osnovnih področij njegovega dela je uporaba eksponencialnih tehnologij, kot so strojno učenje, tehnologija veriženja podatkovnih blokov in naprednih uporabniških izkušenj v vsakodnevnem poslovanju naših strank, so sporočili iz SAP.

Družba Spar Slovenija bo v petek v Idriji odprla svojo 101. trgovino v verigi trgovin Spar in Interspar. Ob odprtju, ki se ga bosta med drugimi udeležila generalni direktor Spara Slovenija Igor Mervič in župan občine Idrija Bojan Sever, bo Spar Zvezi prijateljev mladine Idrija podaril 4000 evrov za letovanje otrok, donaciji pa se bo pridružilo tudi podjetje Kolektor Koling , ki bo doniralo 4000 evrov Centru za socialno delo Idrija za dnevni center za otroke in mladostnike, so sporočili iz družbe.

Družba Mlinotest, ki se med drugim ukvarja z izdelavo testenin ter mlevskih in pekovskih izdelkov, je danes odprla prenovljeno prodajalno v Svetem Petru, ki je franšizna prodajalna Mercatorja. Gre za eno manjših od 60 Mlinotestovih prodajaln, so pa tovrstne trgovine v manjših krajih edina možnost vsakodnevne sveže preskrbe z najpomembnejšimi prehranskimi in drugimi izdelki za gospodinjstvo, so sporočili iz družbe.