c S
Nova predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar 20.04.2018 07:09 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je danes za novo predsednico v prihodnjem štiriletnem mandatu izvolil dosedanjo podpredsednico Slavico Mencingar. Nasledila bo Jelko Mlakar, ki po treh mandatih ni kandidirala za nov mandat, so sporočili iz sindikata.

Nova predsednica Slavica Mencingar je v predlogu programa dela za štiriletno mandatno obdobje izpostavila prizadevanje za doseganje dostojnega vrednotenja dela zaposlenih v zdravstveni negi in izboljšanje delovnih pogojev. Pri tem je med drugim naštela dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi, dodatke za neugoden delovni čas in ustrezno razporejanje delovnega časa ter odprtje kolektivne pogodbe za zdravstveno nego.

Mencingarjeva je diplomirana medicinska sestra, zaposlena v Zdravstvenem domu (ZD) Gornja Radgona. Doslej je večinoma delala na primarni ravni v ambulanti splošne medicine, hkrati pa opravlja še delo v urgentni dejavnosti. Je tudi vodja nujne medicinske pomoči za področje zdravstvene nege in s tem vodja reševalne postaje ZD Gornja Radgona.

Od leta 2014 je članica strateškega sveta za področje zdravstvene in babiške nege, ki je strokovno posvetovalno telo ministra za zdravje. Je pa tudi članica sindikalne pogajalske skupine, ki se je v zadnjih mesecih pogajala z vladno stranjo o stavkovnih zahtevah, med drugim tudi glede uveljavitve standardov in normativov dela.

Sindikat se je danes seznanil tudi z rezultati raziskave kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa o obremenitvi in škodljivih vplivih za tipična delovna mesta v zdravstveni negi. Na temelju podatkov iz raziskave bo začel aktivnosti v zvezi s splošnim poklicnim zavarovanjem zaposlenih na področju zdravstvene in babiške nege ter oskrbe, so še zapisali v sindikatu.