c S
Predsednik Svetovne banke izpostavil pomen vključujoče rasti 20.04.2018 07:09 Washington, 19. aprila (STA) - Predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim je na novinarski konferenci pred začetkom spomladanskih zasedanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu izpostavil, da je svetovna gospodarska rast trdna, vendar pa je treba zagotoviti, da bo tudi vključujoča.

Američan je dejal, da se bo letošnja svetovna gospodarska rast okrepila na 3,1 odstotka, kar bo najbolje po letu 2011, vendar pa morajo vlade in mednarodne organizacije poskrbeti za to, da bo ta rast vključujoča oz. da bodo ugodnosti te rasti lahko uživali vsi člani družb.

Obdobje robustne rasti je velika priložnost za investicije v človeški in fizični kapital, popravo in gradnjo infrastrukture, izboljšanje izobraževanja, zdravstva in povečanje udeležbe žensk na trgu delovne sile. Vse to bo gnalo rast še naprej, če se bodo tisti, ki odločajo, uspeli osredotočiti na te ključne pobude.

Kim je omenil objavo poročila Globalni Findex, ki raziskuje finančno vključenost po svetu, saj je ta zelo pomemben dejavnik izhoda iz revščine. Digitalna tehnologija poganja rast finančne vključenosti, še vedno pa obstaja prepad med spoloma, ki ga bo treba zapolniti.

Svetovna banka pomaga revnim državam pri hitrejšem razvoju in Kim se je pohvalil z dvema novima pobudama v tej smeri. Finančni sklad za revne ali IDA je začel izdajati obveznice, s katerimi zbira sveža sredstva oz. je uvodoma že dobil skupaj 1,5 milijarde dolarjev.

Druga pobuda pa še čaka na potrditev članic Svetovne banke, to je okrepitev finančnih zmogljivosti Mednarodne banke za obnovo in razvoj ter Mednarodne finančne korporacije (IFC). O predlogih, ki so pripravljeni v tej smeri, bodo razpravljali na zasedanju Razvojnega odbora IMF in Svetovne banke konec tedna.

Kim je omenil tudi, da bodo letošnja jesenska redna zasedanja IMF in Svetovne banke tokrat potekala v Indoneziji, kjer se bo banka posvetila napredovanju svojega projekta vlaganj v človeški kapital. To je stroga in podrobna meritev tega kapitala v vsaki državi, ki bo vlagateljem pomagala pri odločitvah. Banka bo takrat predvidoma objavila indeks, kako posamezne države delajo na tem.