c S
Pri sklepanju poslov v Turčiji nujni osebni odnosi 20.04.2018 07:25 Celje, 19. aprila (STA) - Turški trg ponuja veliko priložnosti za slovensko gospodarstvo, toda podjetniki, ki poslujejo v tej državi, opozarjajo, da gre za zahteven trg, pri sklepanju poslov pa izpostavljajo nujnost vzpostavitve osebnih odnosov. Zaprtje slovenskega konzulata v Istanbulu medtem ocenjujejo kot slabo potezo države.

Kot sta danes na slovensko-turškem poslovnem večeru v Celju, ki ga je pripravil Celje International v sodelovanju s Slovensko-turškim poslovnim klubom, poudarila predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina in direktor družbe Pucihar - P Primož Pucihar, je turški trg ogromen, priložnosti se kažejo v vseh sektorjih. Strinjala sta se, da je osnova za sklenitev posla vzpostavitev osebnega odnosa in zaupanje ter dober proizvod po konkurenčni ceni.

"Če nimaš dobrega proizvoda na tako konkurenčnem trgu, te bo konkurenca hitro prehitela, spanja na lovorikah ne sme biti," je pojasnil Benčina in izpostavil tudi nujnost prilagajanja.

Turčija za Cinkarno predstavlja drugi do tretji najpomembnejši trg, tja letno prodajo od 15 do 25 milijonov evrov. Turčija se je omenjala tudi kot možnost, kjer bi lahko Cinkarna odprla novo tovarno, saj je Turčija ena največjih porabnic titanovega dioksida, ki pa svoje tovarne nima. "Turčija je bila ena od možnost lokacij, kamor bi se Cinkarna lahko širila. Končna odločitev kje in če sploh graditi tovarno sicer še ni padla, saj je Cinkarna lastniško v negotovem položaju. Možna je tudi povezava s kakšnim turškim partnerjem," je dejal Benčina.

Podjetje Pucihar - P je eno od devetih slovenskih podjetij z vzpostavljeno proizvodnjo v tej državi. Pucihar je pojasnil, da odprtje podjetja v Turčiji ni povsem enostavno, predvsem pa terja nekaj časa in predvsem prilagodljivosti.

Pri vzpostavljanju kontaktov s turškimi podjetji ima v zadnjih štirih letih pomembno vlogo tudi Slovensko-turški poslovni klub. Njegov predsednik Srečko Pirtovšek poudarja, da so prave informacije ključ poslovanja, potrebna pa je tudi vztrajnost. Turški trg po njegovih besedah predstavlja velik potencial, Turki povprašujejo predvsem po informacijski tehnologiji, so pa sicer odprti za posle v vseh sektorjih.

Pirtovšek ob tem ocenjuje, da je Slovenija storila napačno potezo, ko se je določila zapreti konzulat v Istanbulu. "Če bomo ukinjali konzulate, ne bomo nič dosegli. Če bi imeli konzulat v Istanbulu in bi izdajali samo vize, bi samo s tem zaslužili trikrat več, kot znašajo stroški konzulata," je prepričan Pirtovšek. Pohvalil pa je odlične letalske povezave s Istanbulom.

Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo je lani znašala 858 milijonov evrov in se iz leta v leto povečuje. Slovenija je lani v Turčijo izvozila za 290 milijonov evrov blaga (v Turčijo izvaža dobrih 350 slovenskih podjetij), uvozila pa ga je za slabih 568 milijonov evrov, kar pomeni, da beležimo precejšen trgovinski primanjkljaj. Da bi ga presegli, je treba po Pirtovškovih besedah osebno v Turčijo iskati potencialne partnerje in vzpostaviti kontakte z njimi.

Interes Turkov po investicijah v Sloveniji je velik, čeprav njihovih investicij ni tako veliko, lani jih je bilo za 7,9 milijona dolarjev. Pirtovšek je sicer prepričan, da bo turških investicij v prihodnje več, saj Turki zaradi razmer doma in na Bližnjem vzhodu iščejo možnosti, Slovenija pa lahko predstavlja izhodišče za vstop na evropski trg.