c S
Nova opozorila, da podjetja IPS nadaljujejo z nezakonitimi praksami 19.04.2018 14:03 Koper, 19. aprila (STA) - Izvajalci pristaniških storitev (IPS) namesto reševanja te problematike poskušajo legalizirati svoje nezakonito delovanje, so na današnji skupni novinarski konferenci opozorili obalni sindikati in Delavska svetovalnica. Po eni strani pričakujejo neposredno zaposlitev delavcev IPS v Luki Koper, k ukrepanju pa pozivajo tudi državne organe.

Kot je uvodoma ugotavljal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije Damjan Volf, izvajalci pristaniških storitev poskušajo, tudi s pomočjo države, legalizirati svojo nezakonito delovanje v preteklosti.

Za predsednika KS 90 Petra Majcna pa se reševanje problematike delavcev IPS predolgo vleče. "Razumemo, da gre za kompleksen pojav, da pa tako, kot je najavljeno, ne vidimo rešitve, ki bi bila ustrezna temu, da bi se dosedanja nezakonita praksa odpravila in zamenjala z zakonitim načinom dela," je dodal.

Tristebrni model, kot ga je predvidela uprava Luke Koper in ki poleg neposrednih zaposlitev predvideva tudi agencijsko delo ter najem storitev, zlasti pa uvajanje t.i. outsourcinga pri osnovni dejavnosti Luke namreč ni sprejemljiv, saj dopušča vsa dosedanja korupcijska tveganja ter predstavlja pot v razbitje enovite Luke Koper.

Majcen tako pričakuje, da bi neposredno zaposlili v Luki vsaj vse tiste delavce, ki že zdaj delajo prek podjetij IPS.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice pa je pokazal, da model IPS kljub vsem sodbam očitno vztraja. Tako se število prostih delovnih mest, ki so jih prek zavoda za zaposlovanje v letošnjem letu objavila podjetja IPS, natančno ujema s številom potreb po delu s strani Luke Koper.

Ob tem je Lukić izpostavil primera dveh podjetij IPS, ki sta po ugotovitvah inšpektorata za delo obe kršili delovno zakonodajo. V enem primeru podjetje nemoteno objavlja razpise za prosta delovna mesta prek zavoda za zaposlovanje, v drugem primeru pa se je podjetje spremenilo v agencijo za posredovanje dela.

Lukić je tako pozval k zamrznitvi vseh objav prostih delovnih mest s strani podjetij IPS prek zavoda za zaposlovanje. Ob ugotovljeni nezakonitosti celotnega modela IPS je neukrepanje toliko nevarnejše, saj objave prostih delovnih mest na srbskem portalu kažejo, da sistem IPS postaja mednaroden, je dodal.

Zato se mora država nehati sprenevedati, meni Lukić, in naj model IPS "enkrat za vselej pokoplje"

Odvetnik Nejc Končar Verstovšek pa je ugotavljal, da je očitno edina pot za odpravo nezakonitosti sodna pot. Pri tem so zbrani na novinarski konferenci po njegovih besedah delavcem IPS pripravljeni nuditi vso moralno in materialno podporo. Po Končarjevih podatkih sta na koprskem sodišču trenutno v teku dva postopka za ugotovitev obstoja delovnega razmerja in ničnost pogodbe med Luko in podjetjem IPS. Kot je opozoril, gre za vzorčna primera, po zaključku katerih se lahko "vsuje plaz".