c S
DZ za zvišanje socialne pomoči 19.04.2018 13:35 Ljubljana, 19. aprila (STA) - DZ je S 33 glasovi za in 22 proti sprejel novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči. Ta bo glede na prehodne določbe v obdobju od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov.

Vlada je predlagala zvišanje osnovnega zneska minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z veljavnih 297 na 331 evrov že z začetkom uporabe novele 1. junija. Vendar je matični parlamentarni odbor za delo 11. aprila predlog novele dopolnil z amandmajem Levice, da znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znaša 385 evrov.

Kot so pri obravnavi predloga novele v DZ v sredo opozorili v SMC, so s podporo temu dopolnilu Levice na seji odbora dali "jasen signal", da se bo morala nova vlada čim prej, najkasneje pa do konca leta, resno lotiti vprašanja glede višine denarne socialne pomoči.

Znesek 331 evrov, ki ga je predlagala vlada in predstavlja 11-odstotno zvišanje zdaj veljavnega zneska, je po pojasnilu ministrice za delo Anje Kopač Mrak določen tudi glede na višino minimalne plače. Slednja mora biti po njenem opozorilu višja od denarne socialne pomoči. Povišanje bo veljalo za samske osebe in za pare brez otrok.

DZ je sprejel tudi novelo zakona o osebni asistenci, ki določa, da ocenjevanje upravičencev do osebne asistence začasno zaradi preobremenjenosti centrov za socialno delo preide v okvir skupnosti centrov za socialno delo.