c S
Vodilni nemški inštituti izboljšali napoved gospodarske rasti 19.04.2018 10:32 Frankfurt, 19. aprila (STA) - Pet vodilnih nemških inštitutov je v skupni spomladanski napovedi zvišalo napoved gospodarske rasti največjega gospodarstva v območju z evrom. Letos naj bi Nemčija beležila 2,2-odstotno, prihodnje leto pa dvoodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Inštituti DIW iz Berlina, Ifo iz Münchna, IfW iz Kiela, IWH iz Halleja in RWI iz Essna skupno napoved objavijo dvakrat letno, jeseni in spomladi. Lansko jesen so napovedovali, da bo rast letošnje leto dvoodstotna, naslednje leto pa 1,8-odstotna.

Nemško gospodarstvo še naprej cveti, se pa prostor za napredek krči, nezasedenih zmogljivosti je vse manj, je dejal analitiki pri Ifo inštitutu. Komentiral je tudi gospodarsko politiko nove vlade in izpostavil, da bi morala fiskalna politika takrat, ko so državne blagajne polne, odražati posledice ukrepov za splošno gospodarsko stabilnost in vzdržnost javnih financ. Nova ureditev pokojninskega sistema, ki je zapisana v koalicijskem sporazumu, temu po mnenju analitika ne sledi.

Kljub davčnim olajšavam in višji javni porabi je proračunski presežek lani ostal skoraj nespremenjen pri 36,6 milijarde evrov. Letos naj bi se ustavil pri 37,8 milijarde evrov, prihodnje leto pa pri 34,7 milijarde evrov, še izhaja iz skupne napovedi.

Število zaposlenih naj bi se z lanskih 44,3 milijona letos dvignilo na 44,9 milijona, prihodnje leto pa na 45,3 milijona. V tem času se bo po napovedi inštitutov brezposelnost znižala iz lanskih 2,5 na 2,3 milijona, prihodnje leto pa še nižje, in sicer na 2,2 milijona. S tem se bo stopnja brezposelnosti znižala iz lanskih 5,7 na 5,2 odstotka. Prihodnje leto naj bi bila 4,8-odstotna.