c S
Evropske borze večinoma z rastjo; dražja nafta 19.04.2018 07:31 London/Frankfurt/Pariz, 18. aprila (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Razpoloženje med vlagatelji se ob popuščanju zaskrbljenosti glede morebitne trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko ter eskalacije razmer v Siriji izboljšuje in usmerja v dobre četrtletne poslovne izide ameriških bank in podjetij. Nafta se draži, tečaj evra pa pridobiva.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,42 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX po precej bolj spodbudnem začetku dneva na koncu pridobil le 0,04 odstotka. Bolj izrazita je bila rast v Parizu, kjer je indeks CAC 40 pridobil 0,50 odstotka, še najbolj pa je poskočil indeks borze v Londonu FTSE 100, ki je šel ob padcu vrednosti funta po objavi podatkov o marčnem upadu inflacije na Otoku navzgor za 1,26 odstotka. Vlagatelji namreč ocenjujejo, da Bank of England zdaj še ne bo tako hitro začela dvigovati ključne obrestne mere.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,68 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,13 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,47-odstotno rast.

Evropskih trgov sicer danes po prepričanju analitikov ni premikala kakšna posebej odmevna novica, se je pa očitno nekoliko izboljšalo razpoloženje med vlagatelji. To je bilo zadnje dni slabše zaradi strahu pred posledicami morebitne trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko ter dogajanja v Siriji. Oboje je nekoliko načelo gospodarsko klimo v evrskem območju.

V New Yorku so tečaji vrednostnih papirjev prav tako v zelenem območju. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,02 odstotka višji ravni kot ob koncu torkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,29 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,35-odstotno rastjo.

Na trge v ZDA pa tudi drugod po svetu blagodejno vpliva dober začetek sezone objav poslovnih izidov v ZDA. Vodilne banke so v zadnjih dneh poročale o krepki rasti dobička, vlagatelje je s padcem dobička razočaral le tehnološki velikan IBM.

Tečaj evra se nekoliko zvišuje, in to kljub dejstvu, da inflacija v območju skupne valute ostaja šibka. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2382 dolarja, kar je 0,10 centa več kot ob koncu torkovega trgovanja. ECB je opoldne referenčni tečaj evra določila pri 1,2388 dolarja oz. 0,25 centa više kot v torek.

Draži se nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 67,84 dolarja, kar je 1.32 dolarja več kot ob koncu torkovega trgovanja. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,24 dolarja na 72,82 dolarja.