c S
Kranjski Globus še vedno brez novega lastnika 18.04.2018 16:11 Kranj, 18. aprila (STA) - Za današnjo javno dražbo za prostore stavbe Globus v središču Kranja, ki jih družba Globus trgovina v stečaju prodaja za izklicno ceno skoraj 2,3 milijona evrov, ni bilo vplačane nobene varščine. Stečajna upraviteljica Mojca Breznik bo po dogovoru z ločitvenim upnikom glede znižanja izklicne cene nadaljevala s prodajo.

Kot je za STA pojasnila Breznikova, za današnjo dražbo z višanjem izklicne cene ni bilo vplačane nobene varščine niti za nakup celote niti za nakup posameznih delov oziroma etaž.

V prihodnje se bo stečajna upraviteljica z Gorenjsko banko, ki je ločitvena upnica, dogovorila o tem, za koliko bo še spustila izklicno ceno in nadaljevala s prodajo. Novembra lani je prostore stavbe skušala prodati za 2,7 milijona evrov, danes pa za 400.000 evrov manj, a tudi tokrat brez uspeh in brez izkazanega interesa potencialnih kupcev.

Podjetje Globus trgovina je v stečaju od februarja 2015, prodaja Globusa pa se je izkazala za zelo zahtevno, tako zaradi večjega števila lastnikov objekta kot zaradi prevelikih površin. Težava je tudi v tem, da stavba nima lastnih parkirišč.

Na prodaj je tisti del Globusa, ki je v lasti stečajnega dolžnika. Leta 2016 so etažni lastniki sklenili sporazum o delitvi solastnine in ureditvi medsebojnih razmerij, kar je omogočilo prodajo prostorov v objektu. Kranjski mestni občini pa je to omogočilo vknjižbo lastnine pravice na delih objekta, ki jih zaseda Mestna knjižnica Kranj.

Znamenita nekdanja trgovska hiša Globus, katere večji del je pred šestimi leti zasedla kranjska mestna knjižnica, je nastala leta 1972 po načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja. V objektu je tudi veliko poslovnih prostorov. V nekaterih lastniki oziroma najemniki izvajajo dejavnosti, nekateri prostori pa že dolga leta samevajo.