c S
Za gradbince temelji panoge danes bolj zdravi kot pred krizo 18.04.2018 14:47 Portorož, 18. aprila (STA) - Gradbena podjetja v Sloveniji so danes bolj zdrava in bolje pripravljena na morebitne padce kot pred zadnjo gospodarsko krizo, so se strinjali sogovorniki na zaključnem omizju Gradbene konference v Portorožu. Obenem so opozorili na nekatere težave panoge, od okrnjenega ugleda do začaranega kroga zahtevanih referenc.

V letih 2007 in 2008 ni bilo razmisleka o izhodni strategiji, je ocenil direktor Kolektor CPG Kristijan Mugerli. Kot je dodal, so sami danes bolje pripravljeni na morebiten padec povpraševanja, na splošno pa so gradbena podjetja finančno bistveno bolj zdrava kot takrat.

Predstavnica Strabaga Lidija Žagar, ki je do leta 2009 delala v celjskem Gradisu, je spomnila, da so banke gradbincem denar dobesedno puščala pred vrati, vsi so se spuščali v gradnjo za trg in količina sredstev iz naslova kreditov je bila praktično neomejena. Po njenem prepričanju je vsak, vključno z vodstvi gradbenih podjetij, imel svoj del odgovornosti. Razlika v primerjavi s predkriznim obdobjem je ta, da je danes veliko več projektov, ki jih financira država, same banke pa so bistveno previdnejše in "denar dobiš takrat, ko ga praktično ne potrebuješ več".

Med aktualnimi problemi panoge je predsednik uprave CGP Martin Gosenca izpostavil, da so cene projektov na javnih razpisih pogosto prenizke, sami pa so posledično nekonkurenčni, ker ponujajo stvari, ki jih država ne vidi kot dodano vrednost: "Mogoče zato raje posegamo po privatnih investitorjih, ki prepoznajo te lastnosti bolje kot država, pri kateri je edino merilo cena."

Tako Gosenca kot predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič sta se strinjala, da gradbeništvo še danes čuti upad ugleda. Mugerli pa je slikovito dodal, da ne more sedanja generacija gradbenikov odgovarjati za napake prejšnjih.

Za Mugerlija je znanja v panogi toliko kot pred krizo, problem pa predstavljajo zahteve po referencah. Tako se je vprašal, kako bi se slovenska podjetja lahko prijavila na razpis za karavanški predor, če pa se v naši državi že leta ni zgradil noben predor, daljši od dveh kilometrov.

Sogovorniki so menili tudi, da bi država lahko s pametnim načrtovanjem investicij pripomogla k večji stabilnosti panoge. "Smo na rollercoasterju," je ocenil Polanič in dodal, da v Sloveniji ni druge panoge, ki bi se soočala s takšnimi nihanji, posledično pa je težko vlagati v ljudi, opremo in tehnologijo.

V sosednji Avstriji velja bistveno večja predvidljivost glede letnega obsega investicij, je pripomnil Gosenca. Za Polaniča je pri nas problem v tem, da prevladajo kratkoročni interesi oz., kot je ugotavljal Mugerli, ni dolgoročne vizije, saj vsakokratna vlada gleda samo na naslednja štiri leta.