c S
IMF med grožnje finančni stabilnosti uvršča naraščanje protekcionizma 18.04.2018 14:46 Washington, 18. aprila (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) v svojem najnovejšem poročilu o globalni finančni stabilnosti pred začetkom spomladanskih zasedanj IMF ter Svetovne banke ugotavlja, da so globalni pogoji še vedno naklonjeni gospodarski rasti, vendar pa že prihaja do pretresov, kot so bili borzni februarja in skrb zaradi protekcionizma.

Slednje je posledica odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, da uvede nove carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA ter druge ukrepe za omejitev uvoza iz Kitajske.

Poročilo IMF pravi, da so od jeseni lani nekoliko narasla kratkoročna tveganja finančni stabilnosti, srednjeročna tveganja ostajajo povišana, dolga leta izjemno nizkih obrestnih mer pa povečujejo finančno ranljivost po svetu.

Razvitim državam koristi trdna gospodarska rast z utrjevanjem stopnje inflacije, ker lahko njihove centralne banke ohranjajo ustrežljivo denarno politiko, ki podpira rast. Vendar pa rast inflacije prinaša tveganja, ker lahko pride do hitrejšega višanja obresti od pričakovanj.

Zaradi velike proračunske porabe v ZDA z nižjimi davki lahko pride do hitrejšega višanja obrestnih mer, kar se bo prelilo v svet. IMF zato vse centralne banke, posebej pa ameriško opozarja, naj obresti višajo postopoma in da naj jasno komunicirajo svojo politiko.

Bančni sektor je po svetu sedaj trdnejši kot pred krizo 2008, vendar pa IMF opozarja, naj države dokončajo svoje regulativne reforme, ki so jih začele zaradi krize.

Poročilo med drugim namenja pozornost tudi pojavu kriptovalut in meni, da lahko tehnologija, ki je za tem, izboljša obstoječo finančno infrastrukturo. Obenem pa poziva države k uvedbo ustreznih varovalk, ker so kriptovalute povezane tudi s prevarami, varnostnimi vdori in nezakonitimi dejavnostmi.

Za zdaj pa kriptovalute po mnenju IMF še ne predstavljajo večjega tveganja za globalno finančno stabilnost. Vendar se to lahko spremeni z naraščanjem širitve takšnih valut.