c S
Podpisali pogodbo za 4,8-milijonsko državno spodbudo investiciji Lonstroffa 18.04.2018 13:51 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Predstavniki vlade ter švicarske družbe Lonstroff in njenega japonskega lastnika Sumitomo Rubber Industries so danes v Ljubljani podpisali pogodbo o državni spodbudi v višini 4,8 milijona evrov za investicijo Lonstroffa v Logatcu. Proizvodnja v tovarni medicinskih elastomerov, v kateri naj bi delo dobilo 180 ljudi, naj bi stekla aprila 2019.

"Lahko vam zagotovim, da boste v Sloveniji našli lojalne, kompetentne in dobro izobražene kadre. Predvsem pa si želim, da bi sodelovali z različnimi raziskovalnimi institucijami v Sloveniji, ki dosegajo najvišja priznanja na različnih ravneh," je japonskim in švicarskim gostom dejal premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Investicija, ki bo skupaj vredna 48 milijonov evrov, bo po njegovih besedah obogatila lokalno in širše okolje Logatca.

Poudaril je, da so podjetja s tujim lastništvom v Sloveniji, kljub temu da predstavljajo razmeroma majhen delež vseh podjetij, zelo pomembna. Slovenija je v svojih strateških dokumentih izbrala Japonsko za svojo strateško partnerico, je dodal Cerar, zato ga veseli, da se konkretni rezultati že kažejo, med drugim v projektih Yaskawa, Daihen Varstroj in Nedo ter sedaj tudi Sumitomo Rubber Industries.

Član upravnega odbora Sumitomo Rubber Industries Naofumi Harada se je vladi in Slovencem zahvalil za podporo investiciji ter zagotovil, da se bodo po najboljših močeh trudili izpolniti visoka pričakovanja.

Tudi glavni izvršni direktor Lonstroffa Urs Bahnmüller se je zahvalil za podporo projektu in izrazil prepričanje, da jih čaka uspešna skupna prihodnost.

Gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je dejal, da bodo podprli še eno pomembno japonsko investicijo v Sloveniji. Gre za vzorčen primer investicij, saj imajo visoko dodano vrednost, se ukvarjajo z visoko tehnologijo, uvajajo nova znanja in pozitivno vplivajo na gospodarsko rast, je poudaril.

Počivalšek pričakuje, da bo imela investicija številne multiplikativne učinke, pomembno pa je tudi to, da bo stala na degradiranem industrijskem območju. Takšnih je po njegovih besedah v Sloveniji 1081, imajo pa površino okoli 3400 hektarov.

Gradnja obrata, v katerem bodo proizvajali medicinske elastomere, naj bi na območju v Logatcu, kjer je nekdaj stala tovarna KLI Logatec, po pridobitvi potrebnih dovoljenj stekla v maju letos, končana pa naj bi bila aprila prihodnje leto. Delo bo po napovedih dobilo 180 ljudi.

Postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja ter okoljevarstvenega in gradbenega dovoljenja sicer še ni končan. Zahtevo za pridobitev statusa stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja je vložila nevladna okoljska organizacija Zveza ekoloških gibanj (ZEG).

Predsednik ZEG Karel Lipič je za današnjo izdajo časnika Delo dejal, da je gradnja objekta na degradiranem industrijskem območju nekdanje lesne industrije KLI Logatec zelo problematična, saj da je treba zelo previdno odstraniti okoli 114 ton azbestne kritine ter tudi kontaminirano zemljo in druge nevarne odpadke. "Iz dokumentov ni razvidno, kam jih bodo vozili," je dejal Lipič in dodal, da ne želijo ovirati novogradnje, ampak da se priprave nanjo izvedejo korektno in da okoliški stanovalci ne bodo trpeli zaradi delcev PM10 in hrupa.

Direktor Lonstroffa v Sloveniji Peter Weber je za časnik povedal, da imajo v petek z ZEG sestanek in da jim bodo pokazali, "da bomo vse naredili, kot je treba - skladno s predpisi in zakonodajo". Weber pričakuje, da bodo gradbeno dovoljenje od upravne enote dobili v dveh tednih.

Počivalšek, kot je dejal v izjavi za medije ob robu dogodka, pričakuje, da bodo glede na število stranskih udeležencev ta primer lažje rešili, kot so primer Magne v Hočah, ter da ga bosta investitor in okoljska organizacija rešila sama.

Pogodbo so podpisali v imenu vlade Počivalšek, v imenu investitorjev pa Bahnmüller, član upravnega odbora Lonstroffa Yoshimichi Tanaka in Weber.

V Sloveniji sta poleg Lonstroffove v teku še dve večji investiciji, Magne in Yaskawe, v prihodnje pa se jih glede na sedanje napovedi obeta še pet, ki bodo prinesla nekaj sto novih delovnih mest, je v izjavi še povedal Počivalšek. O imenih ni mogel govoriti, ker postopki še tečejo, so pa med njimi dve naložbi v Zasavju in ena v Prekmurju. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo naslednja vlada ob nedavno sprejetem zakonu zagotovila sistemski vir za spodbujanje investicij, "da bo manj finančne improvizacije, ki smo ji bili priča doslej".