c S
Rok za dogovor glede kolektivne pogodbe v Gorenju podaljšan do konca maja 18.04.2018 13:51 Velenje, 18. aprila (STA) - Uprava Gorenja in sindikat Skei sta se današnjih pogajanjih dogovorila, da se rok glede nove podjetniške kolektivne pogodbe, ki se izteče v petek, podaljša do konca maja, je STA povedal predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba. O novi se pogajajo, ker je vodstvo Gorenja ocenilo, da obstoječa pogodba iz leta 1991 ne ustreza aktualnim razmeram.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved omenjene podjetniške kolektivne pogodbe. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni.

Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah. Uprava Gorenja je nato s sindikatom 9. marca dosegla sporazum o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe. Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat stavko preklical.

Po navedbah Gorenjeve uprave je bila sicer januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe povsem zakonita in legitimna, a je vodstvo družbe kljub temu storilo korak nazaj, enako pa so storili tudi v sindikatu.

"Tako lahko zagotovimo ne le nadaljevanje pogajanj o novi kolektivni pogodbi, temveč tudi njihov čimprejšnji zaključek. Ker ostaja odprtih le še nekaj vprašanj, smo prepričani, da jih lahko rešimo v mesecu dni, ter tako zagotovimo družbi Gorenje in njenim zaposlenih sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost," je po doseženem sporazumu povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.