c S
Krožno gospodarstvo po mnenju županov ključnega pomena za razvoj mest 18.04.2018 13:50 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Slovenska mesta se vse bolj usmerjajo k ciljem krožnega gospodarstva, da bi te dosegli, pa so v preteklih letih izvedla številne projekte. Župani mestnih občin so na okrogli mizi, ki je potekala v okviru četrtega Urbanega foruma, izpostavili pomen krožnega gospodarstva za razvoj mest, med ključnimi izzivi pa izpostavili predvsem ravnanje z odpadki.

Okroglo mizo je odprl ljubljanski župan Zoran Janković in poudaril, da bi morala vsa mesta sprejeti pravila zelenih prestolnic, "sicer se nam slabo piše". Ljubljana se je z nazivom Zelena prestolnica Evrope ponašala leta 2016.

Janković je naštel nekaj projektov, ki jih v okviru krožnega gospodarstva izvaja Ljubljana, izpostavil pa je Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO). "Zdaj smo v podpisu z dolenjskimi občinami, nato jih bo v projekt vključenih 60. To je dokaz dobrega sodelovanje med občinami," je dejal župan prestolnice in dodal, da srečno upa, da bo RCERO v petih letih nadgrajen tako, da bodo lahko vplinjevali ostanke smeti.

Tudi župan Murske Sobote Aleksander Jevšek je izpostavil pomurski center za ravnanje z odpadkov Zeleni rudnik. Kot je poudaril, 50 odstotkov vseh smeti pretvorijo v materiale, ki so nadalje uporabni. V Murski Soboti so ustanoviti tudi center ponovne rabe, ta investicija pa je bila po Jevškovih besedah izjemno pozitivno sprejeta.

Na ločevanje odpadkov se je osredotočil tudi ptujski župan Miran Senčar. Kot je pojasnil, ima Ptuj že okoljevarstveno dovoljenje za center za ravnanje z odpadki, pri čemer nameravajo sodelovati z Mariborom. Da so načela krožnega gospodarstva nujna, meni tudi župan Slovenj Gradca Andrej Čas. Tega se morajo po njegovih besedah zavedati tako v lokalnih skupnostih kot v zasebnem sektorju. Med uspešnimi projekti v občini je izpostavil upravljanje z energetskimi viri.

Vodja urada za okolje in prostor na mestni občini Koper Georgi Bangiev je medtem kot izziv Kopra izpostavil tamkajšnje pristanišče, ki ga je označil za mesto v mestu. Z luko so povezane emisije in hrup, občina pa rešitev med drugi vidi v tem, da bi se plovila priključila na elektroenergetsko omrežje. Tehnologija je po besedah vodje urada še v razvoju, na občini pa razmišljajo, kako se mesto lahko v projekt vključi.

Novogoriški župan Matej Arčon je izpostavil povezovalno vlogo Nove Gorice na nivoju regije in na čezmejnem sodelovanju. V želji po ureditvi infrastrukture za gospodarstvo, so šli po županovih besedah v odkup okoli petih hektarov zemljišč, na katerem bi čezmejni ekonomski coni zagotovili 55.000 kvadratnih metrov bruto površin. Arčon je pojasnil, da še ne vedo, v kaj bo usmerjena, razmišljajo pa o elektromobilnosti.

Mariborski župan Andrej Fištravec je na okrogli mizi izpostavil, da je bilo krožno gospodarstvo še pred nekaj leti zgolj pojem, danes pa je postalo vizija vseh petih mariborskih komunalnih podjetij. V Novem mestu so medtem po besedah tamkajšnjega župana Gregorja Macedonija ponosni predvsem na energetsko sanacijo, ki so jo v večjem obsegu že zaključili.

Podžupan Velenja Peter Dermol je izpostavil, da se v Velenju vseh projektov lotijo z mislijo na okolje. Kot je spomnil, v mestu obeležujejo 30. obletnico ekoloških protestov. Dolina je bila po besedah tako onesnažena, da je bilo življenje tam zelo oteženo, v zadnjih 30 letih pa so z različnimi projekti in dobrim sodelovanjem politike in gospodarstva uspeli doseči izredno čist zrak.

Župani so se dotaknili tudi sodelovanja z državo oz. pričakovanega sodelovanja s prihodnjo vlado, pri čemer so med drugim izrazili željo po večji vključenosti pri pripravi strateških dokumentov in boljši komunikaciji.