c S
Na celjskem sejmišču se začenja prvi sejem TechExpo 18.04.2018 12:00 Celje, 18. aprila (STA) - Na celjskem sejmišču od danes do sobote poteka prvi tehnološki sejem TechExpo. Na sejmu, ki ga je odprl gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek, se predstavlja 500 blagovnih znamk s področja tehnologije. Sejem pa pokriva dolgoletna vsebinska področja energetike ter industrijskega vzdrževanja in čiščenja.

Počivalšek je ob odprtju sejma TechExpo ocenil, da bo sejem vplival na poslovanje podjetij, ki so tehnološko in razvojno usmerjena. Meni tudi, da je slovensko gospodarstvo v razcvetu ter da beležimo stabilno rast gospodarstva, ki je lani bila petodstotna.

Postregel je tudi s podatkom, da je lani izvoz porasel za 12 odstotkov, prav toliko so porasle tudi investicije, v gospodarstvu pa se je zaposlilo 28.000 delavcev.

"Slovenska podjetja so zdrava in nezadolžena, moramo pa narediti boljše poslovno okolje in zmanjšati stroške delovne sile," je dejal Počivalšek. Po njegovih besedah je vlada Mira Cerarja med drugim v svojem mandatu sprejela tri pomembne zakone, in sicer zakon o spodbujanju razvoja turizma, zakon o Lipici in zakon o investicijah, s katerim se izenačujejo domača in tuja podjetja pri pridobivanju državne finančne podpore.

Po oceni ministra je bilo gospodarsko ministrstvo v finančni perspektivi 2014-2020 zelo uspešno. Od 840 milijonov evrov evropskih sredstev je namreč ministrstvo počrpalo 84 odstotkov teh sredstev. Letos pa ima ministrstvo na voljo 200 milijonov evrov.

Lani smo v turizmu, tako Počivalšek, zaslužili 2,5 milijarde evrov, s čimer je Slovenija postala zelena destinacija.

Dodal je še, da je treba do leta 2025 izvoz dvigniti iz lanskih 35 milijard evrov na 50 milijard evrov, dodano vrednost na 60.000 evrov, povprečno bruto plačo pa na 25.000 evrov.

V družbi Celjski sejem so sejmu dodali tehnološka področja avtomatizacije, mehatronike in industrijske elektronike ter lesnoobdelovalnih strojev, orodij in repromateriala ter gozdne tehnologije. Nova vsebinska področja tvorijo celoto in omogočajo predstavitev novim ponudnikom izdelkov in storitev.

Na prvem sejmu TechExpo bodo tako prisotni proizvajalci, uvozniki in distributerji izdelkov in storitev, povezanih z avtomatizacijo, mehatroniko, sistemi meritev, testiranja in kontrole v industriji, montažo in operativno tehnologijo, računalniškim vidom, sistemi za pozicioniranje, tehnologijo pogonov, senzoriko, sistemi nadzora, sistemi in napravami za varovanje in opazovanje, napajalnimi sistemi, software - aplikativnimi rešitvami.

Program lesnoobdelovalni stroji, orodja in repromaterial ter gozdna tehnologija je popolnoma nov vsebinski sklop, ki je namenjen lesni industriji in mizarskim delavnicam. Lesna stroka v Sloveniji namreč praktično nima svojega neodvisnega strokovnega dogodka, ki bi vodilnim igralcem na tem področju omogočil predstavitev novosti, idej in strategij. Ciljna skupina obiskovalcev so mizarji, proizvajalci pohištva, žagarski obrati, tesarji, parketarji in gozdni delavci.

Na sejmu si bo mogoče ogledati številne kakovostne in napredne rešitve. Predstavljeni izdelki in storitve omogočajo bistveno povečanje učinkovitosti proizvodnje in maksimalen izkoristek materiala, pa zagotavljajo razstavljavci sejma.