c S
Dražja nafta v Aziji 18.04.2018 08:40 Singapur, 18. aprila (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale, kar je po besedah analitikov predvsem posledica zmanjšanja zalog surove nafte v ZDA.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 52 centov na 67,04 dolarja za 159-litrski sod. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 51 centov na 72,09 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Sredi tedna je vsa pozornost vlagateljev spet usmerjena v stanje zalog surove nafte in obseg proizvodnje v ZDA. V torek zvečer so iz zasebnega inštituta API sporočili, da so se zaloge surove nafte v ZDA prejšnji teden zmanjšale za 1,05 milijona sodov. Zmanjševanje zalog utegne kazati na manjšo ponudbo ali pa na močnejše povpraševanje in praviloma potiska cene nafte navzgor.

Uradne podatke o zalogah nafte bo ameriška vlada objavila danes popoldne. Ti lahko poskrbijo za nove premike cen na naftnem trgu, pravijo analitiki. Hkrati bodo v ZDA objavili tudi sveže podatke o obsegu proizvodnje v ZDA. Ta je trenutno na razmeroma visokih ravneh in je pred kratkim dosegla novo rekordno vrednost.