c S
Na okrogli mizi o krožnem gospodarstvu tudi o Ljubljani kot primeru dobre prakse 18.04.2018 07:40 Strasbourg, 17. aprila (STA) - V Evropskem parlamentu v Strasbourgu je dan pred glasovanjem o svežnju zakonodaje s področja krožnega gospodarstva potekala okrogla miza, na kateri so kot primer dobre prakse predstavili Ljubljano. "Trajnostni razvoj je ena od naših prioritet," je poudarila Zala Strojin Božič iz Mestne občine Ljubljana.

Največji izziv pri odpadkih je, da moramo spremeniti gospodarski model, je dejala evropska poslanka iz Italije Simona Bonafe (S&D), ki je v Evropskem parlamentu poročevalka za sveženj krožnega gospodarstva. Pojasnila je, da bi se radi premaknili z linearnega modela v krožno gospodarstvo, kjer se odpadke reciklira ali se izdelke uporablja dlje časa.

Po njenih besedah bi s krožnim gospodarstvom lahko ustvarili nova zelena delovna mesta ter zeleno gospodarsko rast. Smeti namreč ne smemo razumeti le kot strošek, temveč tudi kot priložnost. "Ko izdelke zavržemo, zavržemo tudi surovine, ki bi jih lahko ponovno uporabili," je poudarila in kot pomemben korak omenila ločevanje pri izvoru odpadkov.

Strojin Božičeva je pojasnila, da so v Ljubljani ločevanje pri izvoru uvedli leta 2013, še prej pa so prebivalce od leta 2002 postopoma navadili ločevanja odpadkov. Uvedli so tudi podzemne zbiralnike odpadkov, kjer ljudje plačajo glede na količino odvrženih odpadkov, kar je po njenih besdah zelo stimulativno. Obenem pa so z ulic odstranili 8500 zabojnikov in s tem izboljšali videz mesta.

Povedala je še, da je Ljubljana kot prva evropska prestolnica pristopila k mreži zero waste, zato je pripravila strategijo. V njej med drugim ocenjuje, da se je treba usmeriti tudi na oblikovanje izdelkov, ker se s tem zmanjša količina odpadkov.

S tem se je Bonafejeva strinjala in poudarila, da si to prizadevajo doseči tudi z novo zakonodajo. "Želimo doseči spremembe pri proizvodnji izdelkov, da bodo proizvodi imeli daljšo življenjsko dobo, da jih bo lažje popraviti, rezervni deli pa bodo na voljo. Želimo več izdelkov iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati," je izpostavila.

Dodala je, da industrija podpira priložnosti svežnja, o katerem bo v sredo glasoval Evropski parlament. Poleg tega so izdelki iz recikliranih materialov cenejši, ker se določene ali vse surovine znova uporabijo in jih ni treba proizvajati. Kot primer je navedla plastiko.

Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) je predlagal, da bi stimulirali proizvajalce, da bi proizvajali izdelke z daljšo življenjsko dobo.

"Krožno gospodarstvo je priložnost, a hkrati odgovornost za prihodnje generacije, okolje in naše zdravje," je še poudaril poslanec.