c S
IMF ohranja kratkoročne obete za svetovno gospodarsko rast 17.04.2018 15:25 Washington, 17. aprila (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) je v najnovejšem poročilu o Svetovnih gospodarskih obetih ohranil napovedi za svetovno gospodarsko rast v tem in prihodnjem letu. Letos in v 2019 tako še naprej pričakuje 3,9-odstotno rast globalnega BDP, kar je toliko kot v januarski vmesni napovedi.

Lanskoletna svetovna gospodarska rast je bila s 3,8 odstotka najhitrejša od leta 2011, k čemur sta pomagala rast investicij in svetovne trgovine v drugi polovici 2017. Pospešena rast, ki se je zagnala leta 2016, je bila trdnejša od pričakovanj, ZDA, Japonska, Kitajska, Brazilija, Mehika, nastajajoča Evropa in območje evra so rasli nad pričakovanji,

Kratkoročni obeti do konca leta 2019 ostajajo dobri. Razvite države naj bi letos in prihodnje leto rast tako še okrepile, glavno gonilo pa bodo ZDA, kjer bodo javna poraba in učinki lani sprejete davčne reforme gnali gospodarsko rast.

Rast se bo utrdila tudi na t. i. razvijajočih se trgih Azije in Evrope, malce slabši obeti so za Latinsko Ameriko in Podsaharsko Afriko.

V razvitih državah ne bo slabo niti v malce daljšem obdobju, saj bodo ta gospodarstva po predvidevanjih IMF v naslednjih petih letih na prebivalca rasle hitreje kot razvijajoče se, kar bo še bolj povečalo razlike v življenjskem standardu.

Tveganja za globalno gospodarsko aktivnost so za letos in prihodnje leto uravnotežena, na daljše obdobje pa prevladujejo tveganja, ki bodo rast lahko zavrla. Med temi so višje obresti, naraščanje trgovinskih napetosti, protekcionizem, svetovni spopadi in podobno.

Razvite države se bodo še naprej spopadale s težavami s staranjem prebivalstva in šibko rastjo produktivnosti, ameriška rast pa se bo izpihala, ker se bodo leta 2020 izpeli ugodni učinki davčnih olajšav in povečane porabe, na površje pa bodo bolj prišle skrbi zaradi izjemne rasti dolga.

Ta narašča skoraj povsod po svetu, ampak IMF posebej izpostavlja ZDA, ki bodo s trenutno ekspanzionistično fiskalno politiko v času velikega primanjkljaja v tekoči bilanci v sozvočju z velikimi presežki nekaterih drugih držav, kot sta Nemčija in Kitajska, povečala globalna neravnovesja.

Na seznamu groženj so še vedno prisotne podnebne spremembe, geopolitične napetosti in kibernetski kriminal ter terorizem.

IMF zato države poziva, naj v sedanjem času, ko gre svetovni ekonomiji dobro, poskrbijo za potrebne reforme in zmanjšajo javnofinančni primanjkljaj oziroma javni dolg, da si ustvarijo blažilec pred prihajajočim nazadovanjem.

Za ZDA, ki so imele lani 2,3-odstotno gospodarsko rast, IMF za letos in 2019 napoveduje 2,9 oziroma 2,7-odstotno rast. To je za 0,2 odstotne točke več od januarskih napovedi. Rast območja evra naj bi se z lanskih 2,3 odstotka letos pospešila na 2,4 odstotka (+0,2 odstotne točke), leta 2019 pa upočasnila na 2,0 odstotka, kar je skladno z januarsko napovedjo.

Nemški motor bo letos ohranil 2,5-odstotno rast iz lanskega leta, v letu 2019 pa se bo rast upočasnila na 2,0 odstotka. V Veliki Britaniji se bo že tako počasna 1,8-odstotna rast iz lanskega leta upočasnila na 1,6 oziroma 1,5 odstotka.

Rast na Kitajskem se bo s 6,9 odstotka lani letos upočasnila na 6,6 odstotka, v prihodnjem letu pa na 6,4 odstotka, Japonska rast je bila lani 1,7-odstotna, letos bo zdrsnila na 1,2 in leta 2019 na le 0,9 odstotka,

Nekoliko bolje naj bi šlo Braziliji, ki naj bi letos dosegla 2,3-odstotno, leta 2019 pa 2,5-odstotno rast, Rusija bo letos rast malce pospešila z lanskoletnih 1,5 na 1,7 odstotka, v prihodnjem letu pa spet nazaj na 1,5 odstotka. Svetla točka bo Indija, katere gospodarstvo je lani zraslo po 6,5-odstotni stopnji, letos se bo rast pospešila na 7,4, v letu 2019 pa na 7,8 odstotka.