c S
Elektro Gorenjska letos načrtuje za 16 milijonov evrov investicij 17.04.2018 15:09 Kranj, 17. aprila (STA) - Elektro Gorenjska je lani ustvaril 39,6 milijona evrov prihodkov in 7,16 milijona evrov čistega dobička. Podjetje veliko sredstev namenja v nadaljnje investicije v elektroenergetsko omrežje. Letos je v načrtu za 16 milijonov evrov investicij, je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec.

Odjem električne energije se je lani primerjavi z letom 2016 povečal za 3,3 odstotka. "Skupaj smo porabnikom na Gorenjskem tako zagotovili kar 1104 gigavatne ure električne energije," je dejal Luskovec in pojasnil, da velik delež k porastu zaradi gospodarske rasti prispeva gospodarstvo, gospodinjstva pa so lani porabila za en odstotek elektrike več kot leto pred tem.

Narašča tudi število odjemalcev, ki jih ima Elektro Gorenjska sedaj že več kot 89.360. Povečana poraba in naraščajoče število uporabnikov pa zahtevata stalna in načrtna vlaganja v izgradnjo robustnega omrežja, se zavedajo v družbi, kjer kar dve tretjini dobička namenjajo v nadaljnje investicije.

Družba je lani za investicije namenila 16,4 milijona evrov, večino v elektroenergetsko infrastrukturo. Izvedla je več kot 350 investicijskih projektov. Na Gorenjskem je bilo položenih 52 kilometrov novih srednjenapetostnih in 95 kilometrov nizkonapetostnih kablovodov. Letno namestijo tudi okoli 12.000 naprednih merilnih sistemov, ki jih je konec lanskega leta imela že polovica uporabnikov.

Rezultat vlaganja v infrastrukturo je visok delež omrežja v podzemni kabelski obliki, ki se iz leta v leto še povečuje. Elektro Gorenjska ima pod zemljo že 73 odstotkov omrežja, kar je za vsaj deset odstotkov več kot ostala slovenska elektrodistribucijska omrežja in primerljivo z državami, kot so Avstrija, Švedska, Švica, Nemčija in Luksemburg.

Letos v Elektru Gorenjska načrtujejo za 16 milijonov evrov investicij, od tega več kot polovico za širjenje in ojačitev srednje- in nizkonapetostnega omrežja. Zgradili bodo 130 kilometrov novih kabelskih povezav na mestih, ki so najbolj izpostavljena vremenski razmeram, in na delih, kjer se izteka življenjska uporabnost materialov. Zgradili bodo tudi 25 novih transformatorskih postaj.

Med večjimi projekti je 4,5 milijona evrov vredna izgradnja ustrezne elektroenergetske infrastrukture na območju Brnika za nastajajočo poslovno cono ob letališču. Prav tako se bo Elektro Gorenjska letos lotil izgradnje kablovodov in ojačitev omrežja proti Jezerskemu vrhu. Ob izgradnji blejskih obvoznic pa so v podjetju pripravili nov sodoben koncept napajanja Bleda in okolice.

Ključne izzive v energetiki bodo v prihodnje narekovali rast povpraševanja po elektriki in večja poraba, ki je tudi posledica porasta števila toplotnih črpalk in razvoja električnih vozil. Nadaljevala se bodo tudi vlaganja v razvoj pametnih omrežij ter v krepitev prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja.

"Vse ugotovitve kažejo, da je treba imeti dobro, močno robustno omrežje," je izpostavil Luskovec, ob tem pa dodal, da bi verjetno lahko omrežje posodabljali še hitreje, če ne bi bilo tolikšnih birokratskih ovir umeščanja energetske infrastrukture v prostor. Zaradi teh se projekti zamaknejo in podražijo, je poudaril Luskovec, ki si pri tem želi večjega posluha države.