c S
Kitajska tujcem odpira avtomobilsko industrijo 17.04.2018 14:09 Peking, 17. aprila (STA) - Kitajska namerava v prihodnjih petih letih odpraviti vse ovire v avtomobilski industriji, s katerimi se soočajo tuji proizvajalci. Z liberalizacijo trga tako Kitajska odgovarja na dolgoletne pozive trgovinskih partnerjev k večjemu dostopu največjega svetovnega avtomobilskega trga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po trenutni zakonodaji imajo lahko tuji avtomobilski proizvajalci na Kitajskem do največ 50 odstotkov lastništva v skupnih podjetjih s kitajskimi partnerji, to pa se bo po napovedih tamkajšnje oblasti spremenilo v prihodnjih petih letih.

Prav avtomobilska industrija je že dolga leta kamen spotike med Kitajsko in njenimi trgovinskimi partnericami, z liberalizacijo trga pa Kitajska odgovarja njihovim zahtevam.

Letos namerava Kitajska po poročanju AFP ukiniti omejitve pri proizvajalcih električnih vozil, do 2020 bo sledila odprava omejitev pri proizvodnji komercialnih vozil in pri proizvodnji osebnih vozil v 2022.

Kljub odprtju avtomobilske industrije pa Kitajska pri uvajanju novih povračilnih ukrepov zoper ZDA. Kot so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za trgovino, bo namreč Kitajska začasne protidumpinške dajatve uvedla na sirek uvožen iz ZDA.

Uvedba dajatev bi prizadela kmete v državah Kansas, Teksas, Kolorado in Oklahoma, ki veljajo za republikanske države in predstavljajo volilno bazo ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je sicer februarja sprožilo protidampinško preiskavo uvoza sirka iz ZDA, dokončno odločitev o trajnosti ukrepov pa bo sprejelo po koncu preiskave. ZDA so lani na Kitajsko izvozile za 4,8 milijona ton sirka.