c S
Upnikom NFD Holdinga poziv za prevzem delnic Hotelov Bernardin 17.04.2018 13:56 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je tri ločitvene upnike NFD Holdinga - Savi, Družbi za upravljanje terjatev bank in Gorenjski banki - pozvalo, naj dajo soglasje za prevzem premoženja, ki ga ni mogoče unovčiti, in sicer za delnice Hotelov Bernardin, ocenjene na 13,38 milijona evrov. NFD Holding ima v lasti 66 odstotkov delnic Hotelov Bernardin.

Sodišče je v sklepu, danes objavljenem na Ajpesu, upnike pozvalo, naj v 15 dneh po objavi poziva podajo soglasje za prevzem neunovčljivega premoženja. To je storilo po pozivu stečajne upraviteljice Irene Lisjak k unovčenju stečajne mase.

Če bodo vsi soglašali, bo Gorenjska banka dobila 7,86 odstotka teh delnic, Sava 46,22 odstotka delnic in DUTB 45,92 odstotka delnic. Delnice Hotelov Bernardin bodo na zavarovane upnike prenesene po likvidacijski vrednosti.

Sava ima sicer že v lasti 1,47 milijona oz. devet odstotkov delnic Hotelov Bernardin, po unovčenju stečajne mase bi imela 39,5-odstotni lastniški delež. DUTB bi postala 30,3-odstotna lastnica, Gorenjska banka pa pa bi dobila 5,2-odstotni delež.

Savini lastniki so sicer ponedeljkovi skupščini zavrnili predlagano dokapitalizacijo v višini 12,55 milijona evrov, s čimer bi se osnovni kapital družbe zvišal na 34,2 milijona evrov. Tako bi Sava lahko tudi prevzela Hotele Bernardin, vendar je temu predlogu nasprotoval Slovenski državni holding (SDH).

Takšno konsolidacijo turističnih družb, s katero bi pod okriljem Save združili Istrabenzove hotele ter Hotele Bernardin, je sicer podpiral tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.