c S
Na ljubljanskem letališču v prvem četrtletju 14 odstotkov več potnikov 17.04.2018 13:55 Brnik, 17. aprila (STA) - Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so v prvem četrtletju letos zabeležili 14,2 odstotka več potnikov kot v enakem obdobju lani, obseg tovora je porasel za 20,8 odstotka. Lani je imelo ljubljansko letališče najvišjo rast števila potnikov v regiji, je danes sporočila nemška družba Fraport, ki upravlja z letališčem.

"Rast prometa je rezultat nadaljevanja več kot enoletnih pozitivnih trendov v letalskem prometu ter povečane mreže in frekvenc letalskih povezav z Ljubljano," so zapisali v sporočilu.

Domači letalski prevoznik Adria Airways je imel 10,3 odstotka, tuji prevozniki pa 19,9 odstotka več potnikov kot v prvem četrtletju lani.

V Fraportu rast pričakujejo tudi v prihodnje, saj je v letošnjem poletnem voznem redu na voljo osem novih destinacij, nekateri prevozniki pa so povečali tudi frekvence letov, napovedani so tudi čarterji v poletnih mesecih.

Ljubljansko letališče je lani z 20 odstotki več potnikov doseglo najvišjo rast v regiji. Sledila so letališča v Zagrebu (+12 odstotkov), Celovcu (+12 odstotkov), Benetkah (+8 odstotkov), Trstu (+7 odstotkov) in Gradcu (-2 odstotka), kažejo podatki Fraporta.

"Prometni trendi, ki presegajo napovedi - lansko leto je bilo rekordno v številu potnikov - pozitivno vplivajo tudi na načrtovani razvoj in širitev letališča," pravijo v družbi.

Začeli so s projektom izgradnje novega terminala, ki bo zadovoljil prometne potrebe in bo prve potnike sprejel spomladi leta 2020, rastejo pa tudi potrebe po drugih investicijah.

V začetku leta je bila odprta obvozna cesta mimo letališča. S tem se je sprostilo 35 hektarov zemljišča, namenjenega razvoju letališkega poslovno-logističnega centra, ki bo zrasel v naslednjih letih. "Z izgradnjo letališkega mesta se v prihodnjih letih nadejamo nadaljnje rasti prometa na področju turizma, skladiščenja, trgovine, logistike in drugih dejavnosti povezanih z letališčem," dodajajo.

Napovedujejo, da bosta rast in razvoj letališča v naslednjih letih prinesla tudi mnogo novih delovnih mest tako pri Fraportu Slovenija kot pri okoliških podjetjih. "Letos načrtujemo rast zaposlitev, s katerimi bomo kadrovsko okrepili in tudi razbremenili predvsem operativne službe letališča. Rezultat uspešnega poslovanja in rasti prometa pa je tudi uvedba novega, boljšega plačnega sistema, zaradi katerega so se vsem zaposlenim dvignile plače," so zapisali.

Načrtujejo pripravo prostorov Fraportove letalske akademije, ki v dobrem letu delovanja po vsem svetu nudi strokovna znanja za zaposlene na področju letalskih operacij, prav tako pa za letos načrtujejo tudi nadgradnjo prostorov gasilsko reševalne službe letališča.