c S
Zaupanje vlagateljev v Nemčiji še naprej navzdol 17.04.2018 13:06 Berlin, 17. aprila (STA) - Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je po marčni ohladitvi aprila še dodatno zmanjšalo. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), se je na mesečni ravni znižal za 13,3 točke na minus 8,2 točke. Vlagatelje skrbijo predvsem napetosti med ZDA in Kitajsko ter konflikt v Siriji.

Kazalnik je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa negativen predznak pridobil prvič po juliju 2016, potem ko je bila najnižja v zadnjih 18 mesecih že marčna raven.

Na razpoloženje vlagateljev negativno vpliva grožnja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ki jo je z zvišanjem carin sprožil ameriški predsednik Donald Trump. Razmere dodatno poslabšujejo napete razmere v Siriji, kjer so Francija, Velika Britanija in ZDA nedavno napadle infrastrukturo za proizvodnjo kemičnega orožja.

"Negativen vpliv na prihodnji gospodarski razvoj pa imajo tudi znatni padci proizvodnje, izvoza in prodaje na drobno v prvem letošnjem četrtletju," je poudaril predsednik centra ZEW Achim Wambach.

Ločena ocena trenutnih gospodarskih razmer v Nemčiji, ki so jo podali finančni strokovnjaki, se je aprila znižala za 2,8 točke na 87,9 točke, gospodarskih razmer v območju evra pa za 11,5 točke na 1,9 točke.

V raziskavi je sodelovalo 220 analitikov.