c S
V stavki Premogovnika Velenje sodelovalo okoli 11 odstotkov zaposlenih 17.04.2018 13:00  Velenje, 17. aprila (STA) - V prvi izmeni Premogovnika Velenje je danes stavkalo okoli 11 odstotkov zaposlenih, kar pomeni okoli 60 od 450 rudarjev v jami in nekaj več kot 200 zaposlenih v režiji. Po oceni generalnega direktorja premogovnika Ludvika Goloba je tako nizka udeležba posledica zborov delavcev, na katerih je uprava prejšnji teden predstavila aktualne razmere.

Golob je v izjavi za medije dejal, da so na ponedeljkovih pogajanjih s Sindikatom delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), ki je pripravil današnjo opozorilno dveurno stavko v vseh treh izmenah, in Sindikatom pridobivanja energetskih surovin Slovenije, ki stavke ne podpira, dogovorili o efektivnem delovnem času.

Ta naj bi tako znašal sedem ur in 45 minut, 15 minut pa bi imeli delavci na voljo, da se preoblečejo v zaščitna oblačila in se umijejo po koncu izmene. 835 zaposlenih v Premogovniku Velenje je podprlo ta predlagani efektivni delovni čas.

"Nismo pa mogli pristati na kolektivne tožbe, ki jih napoveduje SDRES zaradi izplačila poračuna plač iz naslova efektivnega delovnega časa za zadnjih pet let. Pri stroških dela namreč ne moremo ničesar več narediti, saj smo vse bonuse že izkoristili," je pojasnil Golob in dodal, da bi jih poplačilo regresnega zahtevka za izplačilo efektivnega delovnega časa za nazaj ponovno pahnilo v insolventnost. Insolventni so bili zadnjič leta 2015.

Pogajanja se bodo nadaljevala, za dogovor pa morata biti po Golobovih besedah vsaj dva. Če bo SDRES spet pripravil stavko, pa je Golob napovedal, da bo ukrepal skladno z zakonodajo. V sredo pa bo vodstvo ugotavljalo legitimnost današnje stavke, ki ne bo plačana.

Zaupnik SDRES Asmir Bećarević pa ocenjuje, da je bil namen današnje stavke delno dosežen, saj so zmotili delovni proces na pripravniških deloviščih. Stavke, ki poteka v treh organizacijskih enotah Premogovnika Velenje in hčerinski družbi HTZ, se je po njegovih besedah udeležila polovica delavcev, ki delajo na izdelavi jamskih prog.

Bećarevića pa čudi, da je danes v jamo predčasno odšlo okoli 120 delavcev, ker ponavadi gre montažna skupina, v kateri je okrog 30 zaposlenih. Dejal je tudi, da bodo pogajanja nadaljevali, ne morejo pa pristati na to, da ne bi vložili omenjenih kolektivnih tožb. Poleg njih je Bećarevič napovedal še kazenske ovadbe zoper upravo družbe zaradi oviranja sindikalnega dela.

Opozorilna dveurna stavka se bo nadaljevala med 13.30 in 15.30 uro v drugi izmeni ter zvečer še v nočni izmeni. Podporo stavki so že napovedali v sindikatu Glosa, žerjavisti Luke Koper, gasilci, policisti in poštarji.