c S
Zamika se rok za podpis sanacijskih programov bolnišnic 17.04.2018 07:20 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Sanacijski odbor je rok za oddajo sanacijskih programov bolnišnic podaljšal s konca marca na danes. Prav tako pa se podaljšuje rok za podpis teh programov. Ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc naj bi tako po novem programe podpisala do konca maja, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da je sanacijski odbor podaljšan rok "uskladil z rokom, ki ga imajo javni zdravstveni zavodi za oddajo finančnih načrtov" in da sta dokumenta medsebojno tesno povezana.

Po prvotnem načrtu bi moralo 15 bolnišnic, ki so se znašle v sanaciji poslovanja, oddati sanacijske načrte do konca marca. A naj bi ta rok ulovil le Onkološki inštitut Ljubljana. Tako je sanacijski odbor zamaknil rok za oddajo sanacijskih programov na današnji dan, ki pa je bil sprva predviden datum za dokončno uskladitev programa z odborom. Potem ko bolnišnice pošljejo programe, jim odbor pošlje pripombe in nato bolnišnice popravljen program znova pošljejo odboru. Program je nato nared za podpis ministrici.

A glede na to, da se je rok za oddajo programa zamaknil, se je za dober mesec tudi zamaknil predviden datum, do katerega naj bi Kolar Celarčeva podpisala programe. Sprva je bil predviden datum 23. april, po novem je ta rok 31. maj.

Z dokončno potrditvijo sanacijskih programov pa je povezano tudi potrjevanje letnih finančnih načrtov bolnišnic. Svet zavoda namreč lahko potrdi finančni načrt šele, ko ministrica za zdravje potrdi sanacijski program. Kljub temu pa je denimo svet onkološkega inštituta, ki mu predseduje Peter Požun, v preteklem tednu že potrdil tudi finančni načrt in program dela inštituta za letos.

V sanacijo poslovanja so bile vključene tiste bolnišnice, ki so konec leta 2016 imele akumulirano izgubo iz preteklih let. Sanacija se je začela 1. decembra lani. Dan prej je bilo bolnišnicam nakazanih 135,7 milijona evrov proračunskih sredstev, kolikor je zanašalo 80 odstotkov skupne izgube konec leta 2016. Vodstva bolnišnic so z uvedbo sanacije postala sanacijske uprave. Nad potekom sanacije, ki se mora končati v štirih letih, pa bdi sanacijski odbor.