c S
Impol odprl novo halo, bistriška občina prvi del obvoznice 17.04.2018 07:20 Slovenska Bistrica, 16. aprila (STA) - V Slovenski Bistrici so danes obeležili zaključek občinske investicije v prvo fazo zahodne obvoznice ter dokončanja nove proizvodne hale znotraj razširjenega območja industrijske cone Impola, ki jo je financiralo podjetje. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je z občino in družbo podpisal tudi sporazum o drugi fazi gradnje obvoznice.

Z zaključkom gradnje prvega dela obvoznice se je Impolova industrijska cona povečala za dodatnih 15.000 kvadratnih metrov zemljišča, namenjenega gradnji industrijskih objektov. S tem so pridobili prostor za gradnjo štirih proizvodnih hal.

Prva od teh že stoji na 3000 kvadratnih metrih za potrebe hčerinske družbe Impol-FinAl. Z gradnjo so začeli septembra lani in jo zaključili konec januarja, februarja pa opravili tudi tehnični pregled. V hali tako že poteka proizvodnja s šestimi CNC-stroji, Impol pa je za to naložbo odštel okoli 2,5 milijona evrov.

Kot je ob tem povedal prvi mož Impola Jernej Čokl, gre s to naložbo za začetek novega obdobja za njihovo skupino, saj želijo svoje prihodke iz sedanjih 700 milijonov povečati na milijardo evrov. Letno Impol v investicije v ta namen vloži okoli 40 milijonov evrov, pri tem pa bo za njih zelo pomembna tudi naslednja faza gradnje obvoznice, saj bodo hkrati z njo poskrbeli tudi za kablovod.

Bistriška občina je za projekt širitve industrijske cone prejela 2,1 milijona evrov nepovratnih sredstev gospodarskega ministrstva, skupaj pa je bila naložba vredna skoraj 2,9 milijona evrov. Z njim so enemu največjih slovenskih izvoznikov omogočili nadaljnjo širitev. Zdaj načrtujejo gradnjo povezovalne ceste ter oskrbo podjetja z zadostno električno energijo.

Bistriški župan Ivan Žagar verjame, da bo danes podpisani sporazum podlaga za hitrejšo uresničitev nadaljevanja gradnje ter da bo investicija naslednje leto stekla. Občina bo finančno udeležena le v manjši meri, saj bo večji del pokrila država, energetski del pa Impol.

Minister Gašperšič je ob tem dodal, da letos pridobivajo zemljišča in zaključujejo pridobivanje vse dokumentacije, konec leta pa naj bi objavili razpis za izvajalca gradbenih del na okoli kilometer dolgem odseku. "Predvidoma v letu ali letu in pol bi lahko bil projekt zaključen," je dejal minister in dodal, da bi vsaka vlada podprla takšen projekt, zato kljub volitvam okoli devet milijonov evrov vredna investicija ne more biti ogrožena.

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je vesel, da jim je prvi del projekta uspelo pripeljati do konca, kar bo zelo uspešnemu podjetju omogočilo nadaljnji razvoj.

"Podjetje ima zelo veliko dobrih lastnosti, od samih poslov do števila zaposlenih, pa tudi do tega, da so lastninjenje izpeljali na čist način, kar pomeni, da so velik generator razvoja v svojem mestu ter eden stebrov slovenskega izvoznega gospodarstva," je dejal Počivalšek in ob tem dodal, da je infrastruktura pogoj za razvoj gospodarstva.