c S
Proizvajalec tovornjakov Man načrtuje cepitev na dva dela 17.04.2018 07:20 München, 16. aprila (STA) - Nemški proizvajalec tovornih vozil in strojev Man namerava v naslednjih 12 mesecih razcepiti na dve ločeni enoti. Volkswagnova družba Truck & Bus, ki ima v lasti znamki Man in Scania, naj bi bila namreč v letu dni zrela za uvrstitev na borzo, vendar brez Manove proizvodnje strojev. Te naj bi načrti o borzni kotaciji ne vključevali.

Družba Man Diesel & Turbo s sedežem v Augsburgu izdeluje ladijske motorje in kompresorje za industrijo in zaposluje 15.000 ljudi. Ta del koncerna bodo najprej vključili v koncern Volkswagen, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal prvi mož družbe VW Truck & Bus Andreas Renschler. O njegovi nadaljnji usodi bo nato odločal avtomobilski koncern.

Družba VW Truck & Bus, ki izdeluje tovorna vozila znamk Man in Scania, pa naj bi se do leta 2025 razvila v najbolj dobičkonosnega proizvajalca tovornih vozil in se trdno zasidrala tudi na trgih ZDA in Azije. "Želimo postati globalni prvak v naši industriji," je dejal Renscher.

VW Truck & Bus je lani po svet svetu prodal za 24 milijard evrov tovornjakov, njegov tekmec Daimler pa za 36 milijard evrov. Man in Scania sta vodilni znamki tovornih vozil na trgih Nemčije, EU in Brazilije, a razmeroma šibki v Severni Ameriki in Aziji.

Zdaj se namerava družba v 12 mesecih preoblikovati v evropsko delniško družbo in se pripraviti za uvrstitev delnic na borzo. S tem bo postala bolj prožna in bo imela več možnosti, da si priskrbi denar za rast, je pojasnil Renschler. "To sicer še ne pomeni, da bomo takoj šli na borzo. Ali in kdaj bomo delnice uvrstili v borzno kotacijo, bo odvisno od razmer na trgu in od odločitve koncerna Volkswagen," je pojasnil. "Zdaj bomo naredili prvi korak, nato pa bomo videli," je dodal.