c S
Ljubljanski svetniki potrdili osnutek proračuna za leto 2019 17.04.2018 07:22 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Ljubljanski mestni svet je z 28 glasovi za in šestimi proti na današnji seji potrdil osnutek občinskega proračuna za prihodnje leto. Občina načrtuje 362,9 milijona evrov prihodkov, zadolžila pa se bo predvidoma za 10 milijonov evrov. V svetniškem klubu SDS so si prizadevali za umik te točke s seje, a mestni svet predloga ni podprl.

Mestna občina Ljubljana (Mol) prihodnje leto načrtuje za 362,9 milijona evrov prihodkov in 353,7 milijona evrov odhodkov. Kot je v predstavitvi osnutka dokumenta pojasnila Saša Bistan z občinskega oddelka za finance in računovodstvo, si občina prihodnje leto iz naslova dohodnine obeta 150,5 milijona evrov prihodkov, pri čemer je upoštevana povprečnina v višini 558 evrov na prebivalca.

Občina se bo prihodnje leto predvidoma zadolžila v višini 10 milijonov evrov, a namerava hkrati odplačati 12,7 milijona evrov dolga, je dejala Bistanova.

Med projekti iz proračuna je izpostavila obnovitev Cukrarne, za katero bo prihodnje leto namenjenih 2,4 milijona evrov, dva milijona evrov bosta namenjena prizidku Zdravstvenega doma Bežigrad, občina pa bo šla tudi v nakup novih avtobusov, za kar bo Eko sklad predvidoma namenil milijon evrov, občina pa bo dodala 250.000 evrov.

Iz državnega proračuna bodo med drugim sofinancirane tudi tretja faza gradnje Centralne čistilne naprave višini 1,8 milijona evrov in nadgradnja sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnja povezovalnega kanala C0 v ljubljanski občini v višini 607.500 evrov.

Na osnutek so imeli največ pripomb člani svetniškega kluba SDS, v katerem so si sicer prizadevali za umik točke z dnevnega reda, saj so menili, da je osnutek v številnih proračunskih postavkah nezakonit in pripravljen nestrokovno.

Mojca Škrinjar (SDS) je v razpravi med drugim izpostavila, da v osnutku proračuna pogreša temeljito obnovo Tivolija oz. obnovo bazena in fitnes prostorov. Kot je dodala, zdaj teče energetska sanacija, o notranji prenovi prostorov pa ni nič napisanega.

Svetnica Levice Nataša Sukić je župana Zorana Jankovića ponovno pozvala k uvedbi participativnega proračuna, ki ga, kot je izpostavila, poznajo v številnih evropskih mestih. Predlagala je, da se tega pilotnega projekta občina loti prihodnje leto s sodelovanjem vsaj ene četrtne skupnosti.

Vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar je izrazila nestrinjanje z garažno hišo pod osrednjo ljubljansko tržnico, ki je omenjena v osnutku, Janez Žagar (SLS) pa je med drugim pozval k gradnji igrišč v ruralnih delih mesta. Tudi tam so otroci in potrebujejo igrala, je dejal.

Poleg osnutka proračuna za prihodnje leto je mestni svet potrdil zaključni račun lanskega proračuna, ki ga je občina zaključila z dobrim milijonom evrov presežka.