c S
Ministrstvo trenutno nima denarja za soinvestiranje na Krvavcu 16.04.2018 15:35 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Gospodarsko ministrstvo, ki je v preteklosti prek sredstev EU sofinanciralo več projektov žičniške infrastrukture, trenutno nima ne ukrepov ne sredstev, ki bi omogočali subvencije za tovrstne projekte, so povedali na ministrstvu. Novi lastnik RTC Krvavec je minuli teden izrazil pričakovanje, da bo v opremo na smučišču vlagala tudi država.

Gorenjski podjetnik Janez Janša je prejšnji teden, ko je prek Alpske investicijske družbe kupil skoraj 99-odstotni delež družbe RTC Krvavec, povedal, da denarja za investicije na smučišču - po njegovih besedah bi bilo potrebnih od 10 do 50 milijonov evrov - nima in da računa na subvencije ali investicije države.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes za STA povedalo, da trenutno nima ukrepov niti sredstev, ki bi omogočali dodeljevanje subvencij za tovrstne infrastrukturne projekte.

"V preteklih finančnih perspektivah je bilo z ukrepi v okviru kohezijske politike (EU sredstva) sofinancirano kar nekaj projektov žičniške infrastrukture, vendar v zdajšnji finančni perspektivi tovrstnih ukrepov ni," so dodali.

Ministrstvo je v obdobju 2004-2016 sofinanciralo 12 projektov na šestih smučiščih v skupni višini 23,9 milijona evrov.

Občina Bovec je za revitalizacijo smučišča Kanin dobila 5,7 milijona evrov, Športni center Pohorje za novo krožno kabinsko žičnico 4,2 milijona evrov, za šestsedežnico Pisker II 2,9 milijona evrov in za povečanje zmogljivosti zasneževalnega sistema 694.000 evrov, družba Rikom za žičnico in smučišče Pesnik v Ribnici na Pohorju 2,7 milijona evrov, Žičnice Vogel Bohinj so za štirisedežnici Orlova glava in Brunarica 1,7 milijona evrov, GTC Kope za štirisedežnico Pungart 1,5 milijona evrov in za štirisedežnico Kaštivnik 500.000 evrov, RTC Žičnice Kranjska Gora za štirisedežnico Kekec z razširitvijo smučišča 1,5 milijona evrov, štirisedežnico Podkoren s sistemom umetnega zasneževanja 1,1 milijona evrov in za štirisedežnico Vitranc s sistemom umetnega zasneževanja 613.000 evrov ter ATC Kanin Bovec za štirisedežnico in smučarsko progo Prevala 784.000 evrov, kažejo podatki ministrstva.