c S
Spremembam pogojev za reprezentativnost združenj občin se obeta podpora 16.04.2018 13:32 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Državni zbor je danes v okviru druge obravnave opravil razpravo o vladnem predlogu novele zakona o lokalni samoupravi, ki spreminja pogoje za reprezentativnost združenj občin. Večina poslanskih skupin je v razpravi ocenila, da zakon ne prinaša revolucionarnih sprememb, a so tiste spremembe, ki jih vsebuje, potrebne. Tako se noveli obeta podpora.

Predlog novele zakona o lokalni samoupravi po besedah državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo Ksenije Klampfer med drugim odpravlja neustavnosti glede možnosti za pridobitev lastnosti reprezentativnosti Združenja mestnih občin Slovenije. Ustavno sodišče je namreč novembra 2016 ugotovilo neustavnost zakona v delu o reprezentativnosti.

Omenjeno združenje po veljavni ureditvi namreč ne more pridobiti statusa reprezentativnosti, ker je mestnih občin le 11 in zato objektivno ne more izpolniti zakonskega pogoja o včlanjenosti vsaj 30 odstotkov občin.

V skladu s predlogom novele pa bo reprezentativno tisto združenje, v katerega je včlanjenih najmanj 30 odstotkov občin, medtem ko bo v primeru združenja mestnih občin pogoj najmanj polovica mestnih občin.

Predlog naj bi nadalje spodbudil uporabo participativnega proračuna. Občina bi lahko tako po predlogu v postopku priprave predloga proračuna določil višino sredstev, namenjenih financiranju projektov, ki jih predlagajo občani. O predlaganih projektih bi občina izvedla posvetovanja z občani najpozneje do predložitve proračuna občinskemu svetu v sprejetje.

Kot je v predstavitvi stališč poslanskih skupin povedal Jani Möderndorfer (SMC), s predlogom ne bodo naredili nič revolucionarnega, "bo pa prinesel nekaj svežine in uzakonil to, kar nam nalaga ustavno sodišče".

Tudi po oceni Bojane Muršič (SD) novela ne prinaša nič posebej revolucionarnega. Bo pa po njeni oceni prinesla nekaj nujne razprave o lokalni samoupravi. Prepričani so namreč, da je razprava o njej potrebna, saj smo "najbolj centralizirana država v EU".

"Predlog zakona prinaša veliko novosti, a bi le težko govorili o korenitih spremembah na področju lokalne samouprave," je menil dejal Benedikt Kopmajer (DeSUS). Kljub temu pa v poslanski skupini zakon podpirajo, posebej uvedbo t. i. participativnega proračuna.

V SDS po besedah Anje Bah Žibert predlogu novele ne bodo nasprotovali, zamerijo pa "propadli vladi SMC, SD in DeSUS, da je v tem mandatu v ospredje potiskala zgolj posamezne občine, ki že zdaj beležijo višjo razvojno raven, ni pa želela slišati občin, ki so v razvojnem zaostanku". "Gre za mandat zamujenih priložnosti tudi na področju lokalne samouprave," je ocenila.

"Predlog ne prinaša velike dodane vrednosti, je pa pohvalno, da ga podpirajo vsa reprezentativna združenja," je dejal Jožef Horvat (NSi). Posebej pozdravlja tudi uvedbo participativnega proračuna. "Gre za primer dobrih praks, ki v nekaterih občinah že obstajajo," je dejal in napovedal, da bodo predlog podprli.

Le v Levici menijo, da je predlog slab. Po besedah Franca Trčka želi ministrstvo za javno upravo, ki ga je pripravilo, z njim "na eni strani občinsko oblast približati ljudem z uvedbo participativnega proračuna, na drugi strani pa zaostruje pogoje za referendum na lokalni ravni". Napovedal je, da bo njihova podpora odvisna od podpore dopolnilom, ki so jih pripravili.

O predlogu novele bo DZ odločal v torek v okviru glasovanj.