c S
Februarja za 1,3 odstotka nižja povprečna plača 16.04.2018 11:02 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Povprečna bruto plača za februar je v Sloveniji znašala 1638 evrov, od plače za januar je bila tako nižja za 1,3 odstotka. V letu dni, od lanskega do letošnjega februarja, se je povprečna bruto plača zvišala za 3,6 odstotka, je izračunal statistični urad.

Preračunano v neto zneske pa je povprečna plača februarja znašala 1066,33 evra. To je 1,1 odstotka manj od povprečne plače v januarju, a 3,6 odstotka več kot pred letom dni.

Pri tem je bila povprečna neto plača nižja od januarske tako v javnem kot zasebnem sektorju, in sicer v prvem za 2,1 odstotka, v drugem pa za 0,4 odstotka.

Najvišje povprečne plače so imeli februarja zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, to je 1471,87 evra.

V primerjavi s prvim letošnjim mesecem se je povprečna neto plača februarja najbolj znižala v dejavnosti rudarstvo, namreč za 23,4 odstotka, kar je predvsem posledica izrednih izplačil, ki so bila izplačana s plačo za januar. Najbolj pa se je zvišala v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 1,9 odstotka).

Z vidika statističnih regij pa je najizraziteje znižanje povprečne neto plače opaziti v statistični regiji jugovzhodna Slovenija (za 6,8 odstotka). Povprečna neto plača je bila sicer februarja nižja od januarske v vseh statističnih regijah, izjema je osrednjeslovenska regija, kjer se je zvišala za 1,3 odstotka.