c S
Izteka se rok za dogovor glede kolektivne pogodbe v Gorenju 16.04.2018 10:48 Velenje, 16. aprila (STA) - Uprava Gorenja in sindikat Skei še nista dosegla dogovora glede nove podjetniške kolektivne pogodbe. Rok se izteče v petek. Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir je danes za STA ocenil, da so bila zadnja petkova pogajanja zelo uspešna in konstruktivna.

Predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba pa je za STA povedal, da se bodo pogajanja nadaljevala v torek.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po oceni vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni.

Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah. Uprava Gorenja je nato s sindikatom 9. marca dosegla sporazum o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe. Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat stavko preklical.

Po navedbah Gorenjeve uprave je bila sicer januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe povsem zakonita in legitimna, a je vodstvo družbe kljub temu storilo korak nazaj, enako pa so storili tudi v sindikatu.

"Tako lahko zagotovimo ne le nadaljevanje pogajanj o novi kolektivni pogodbi, temveč tudi njihov čimprejšnji zaključek. Ker ostaja odprtih le še nekaj vprašanj, smo prepričani, da jih lahko rešimo v mesecu dni, ter tako zagotovimo družbi Gorenje in njenim zaposlenih sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost," je po doseženem sporazumu povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.