c S
SunContract inovativna aplikacija blockchain tehnologije v energetiki 16.04.2018 07:25 Bled, 13. aprila (STA) - Današnji zagon platforme SunContract na Bledu je spremljala tudi konferenca, na kateri so strokovnjaki predstavili številne priložnosti, ki jih prinaša blockchain tehnologija. Predstavniki evropske in državni oblasti pa so pohvalili projekte in uspehe slovenskih podjetij na tem področju ter zagotovili nadaljnjo podporo.

Platforma SunContract, ki posameznikom omogoča neposredno medsebojno trgovanje z električno energijo, predstavlja enega izmed podpornih stebrov razvoja pametnih vasi, o katerih je bilo govora na današnji konferenci na Bledu. Omenjeni konferenci je sledil še dogodek ob lansiranju platforme.

Evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc je čestitala pogumni potezi podjetja SunContract in projektu zaželela dolgo življenje. Ponosna je, da je vedno, ko v Bruslju govorijo o blockchain tehnologiji, omenjena Slovenija, ki je na tem področju vodilna.

Bulčeva je prepričana, da ima blockchain tehnologija velik potencial in bo v prihodnje del vsega, kar je povezano z digitalnimi tehnologijami. Tega se zavedajo tudi Evropska komisija, ki je že uvedla nekatere potrebne usmeritve in organe na tem področju.

Evropski poslanec Franc Bogovič je izpostavil, da je njihov izziv prisluhniti tistim, ki o novih tehnologijah vedo več kot oni, in poskrbeti, da se bo sistem reguliral na način, da bo podpiral nove tehnologije in inovacije z glavnim ciljem izboljšanja življenja ljudi.

Vesel je, da so danes uspeli slovenski in evropski javnosti predstaviti koncept pametnih vasi in hkrati lansirati platformo SunContract, ki bo povezala malega proizvajalca električne energije z malim potrošnikom. "Razbijamo tabuje, ustvarjamo nove koncepte," je izpostavil Bogovič, ki ga veseli, da je v Sloveniji veliko znanja, idej in ljudi, ki so jih sposobni predstaviti celotnemu svetu.

SunContract s svojo platformo hkrati sledi konceptu pametnih vasi in decentralizirane energetike - evropskemu konceptu preboja v smeri okolju prijazne energetike in energetike, ki v ospredje postavlja aktivnega potrošnika. "SunContract omogoča prav to, da naredimo potrošnika res aktivnega in se bo lahko glede energije sam odločal," je izpostavil Bogovič.

Direktor Blockchain Advisory Jonathan Galea je pojasnil, da je SunContract prva aplikacija, zgrajena na blockchain tehnologiji na področju energetike. Kot je izpostavil, se v tehnologiji dogajajo zelo hitre spremembe, do blockchain revolucije pa je pripeljala aktualna potreba po zaupanju. Poleg tega blockchain tehnologija prinaša decentralizacijo.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik je povedal, da se je, ko je spoznal potencial blockchain tehnologije v teoriji, seznanil tudi z njenim potencialom na področju energetskega trga, SunContract pa s slovenskim znanjem ta potencial uveljavlja v realnosti.

Kot je poudaril, je blockchain skupnost v Sloveniji zelo močna. Zaradi uspešnih podjetij je Slovenija v zadnjih letih dosegla pet odstotkov globalnih blockchain investicij. To pomeni okoli 140 milijonov evrov v lanskem letu in še dodatnih 40 milijonov evrov v letošnjem letu. "Tu je zbranega veliko znanja. Vlada pa mora to razumeti, temu slediti in podpirati," je povzel.

V okviru dogodka je potekal tudi panel, ki ga je vodil predsednik Bitcoin društva Slovenije Jure Pirc, na njem pa so sodelovali predstavniki različnih podjetij, ki se ukvarjajo z blockchain tehnologijo. Aplikacije, rešitve in priložnosti so predstavili Mitja Vezovišek iz MoneyRebel, Andrej Vidmar iz Coolomat Market, Matjaž Branko Jurič z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko, ki je predstavil ogrodje KumuluzEE, soustanovitelj ACEtrade Boris Horvat in trgovec z digitalnimi valutami, soustanovitelj Tradershub Tilen Šarlah.