c S
Za sanacijske ukrepe v Zgornji Mežiški dolini letos 1,2 milijona evrov 16.04.2018 07:25 Črna na Koroškem/Mežica, 14. aprila (STA) - Ministrstvi za okolje in za zdravje letos za ukrepe izboljšanja kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini zagotavljata 1,2 milijona evrov. Od tega največ, okoli 730.000 evrov, za ukrepe v Občini Črna na Koroškem. Po petih letih bodo letos ponovno izvedli prevalenčno študijo, kjer bodo k sodelovanju povabili več kot 600 otrok iz Mežiške doline.

Sanacijski program z ukrepi za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki je predvsem zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami, se tam izvaja od leta 2008 in se glede na sprejeti odlok izteče leta 2022.

Ministrstvo za okolje in prostor je za letos zagotovilo dodatna sredstva za izvedbo ukrepov in se tako odzvalo na pričakovanja lokalnega okolja in tudi stroke po zagotovitvi več sredstev. Še posebej potem, ko so lanski rezultati pokazali povišane vsebnosti svinca pri kar petini triletnikov iz Zgornje Mežiške doline, kar je pomenilo porast v primerjavi s predhodnim obdobjem.

Za letos je tako poleg 750.000 evrov prej predvidenih sredstev ministrstvo za okolje zagotovilo še dodatnih 425.000 evrov. Kot so v zvezi s tem pred dnevi sporočili z okoljskega ministrstva, pripravljajo pogodbe o sofinanciranju, na podlagi katerih bodo občine lahko začele z izvedbo ukrepov. Poleg sredstev okoljskega ministrstva 45.500 evrov iz svojega proračuna za letos za zdravstveni del ukrepov zagotavlja tudi ministrstvo za zdravje.

Največji del finančnih sredstev odpade na Občino Črna na Koroškem. Kot so za STA pojasnili na občini, bodo dodeljena sredstva porabili za preplastitve oz. asfaltiranje javnih površin, po katerih se gibljejo in zadržujejo otroci, in sicer skupno dobrih 560.000 evrov. Za mokro čiščenje javnih površin letos namenjajo 18.000 evrov, za zamenjavo onesnažene zemlje in zasajanje trave na javnih površinah, ki so namenjene zadrževanju otrok, bodo namenili 10.000 evrov, za čiščenje fasad in ostrešij stavb pa 110.000 evrov.

Prav tako v Črni načrtujejo ureditev golih javnih površin z rastlinskimi prevlekami, za kar bodo namenili 10.000 evrov, za subvencioniranje varovalne prehrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah namenjajo 16.000 evrov, za varno vrtnarjenje pa 7000 evrov.

Občina Mežica letos za izvajanje ukrepov prejme skupaj dobrih 366.000 evrov. Glavnino, to je 336.000 evrov, bo občina namenila za asfaltiranje javnih površin, 22.000 evrov bo namenila za mokro čiščenje javnih površin, preostalo pa za zagotavljanje varovalne prehrane predšolskim otrokom.

Na t.i. okoljskem delu ukrepe izvaja tudi območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem. Pri tem se del ukrepov nanaša na obveščanje in osveščanje prebivalcev o možnih virih strupenih kovin in o načinih zmanjševanja njihovega vnosa v telo, drugi del pa je povezan s koordinacijo priprave letnih programov ukrepov in poročil o izvajanju programa ter strokovnim nadzorom. Skupno je za vse to letos predvidenih 37.500 evrov, so STA pojasnili na ravenski enoti NIJZ.

Odvzemi vzorcev krvi in vse v povezavi z njimi, kar prav tako koordinira NIJZ, pa spada v zdravstveni del programa in s tem pod okrilje ministrstva za zdravje. To za ta del letos, kot omenjeno, namenja 45.500 evrov.

Osrednja naloga ravenske enote NIJZ v letošnjem letu je izvedba prevalenčne študije, kjer bodo k sodelovanju povabili več kot 600 otrok iz Mežiške doline. Iz Zgornje Mežiške doline bodo v raziskavo vključeni otroci, stari od enega do šest let ter devetletniki, za primerjavo pa še triletniki iz Spodnje Mežiške doline. Vsem bodo merili koncentracije svinca v krvi. Študija bo izvedena na enak način kot v letih 2008 in 2013, tako da bodo rezultate lahko primerjali.

Kot je za STA pojasnil Matej Ivartnik z ravenske enote NIJZ, bodo z odvzemi vzorcev krvi predvidoma začeli zadnji teden maja in nato nadaljevali junija. Po izkušnjah iz prejšnjih let bodo rezultati znani v jeseni. Bodo pa družine sproti oz. takoj po prejemu laboratorijskega poročila seznanjali z rezultati za njihovega otroka, je še pojasnil.