c S
Belinka ob 70-letnici s stabilnim poslovanjem 16.04.2018 07:28 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Družba za proizvodnjo kemičnih proizvodov Belinka obeležuje 70 let poslovanja. Kot so ob tem pojasnili za STA, je bilo njihovo poslovanje v zadnjih dveh letih stabilno. Belinka je sicer sestavljena iz podjetij Belinka Perkemija in Belinka Belles, vsako pa zaposluje nekaj manj kot 60 ljudi.

Belinka Belles proizvaja izdelke za zaščito lesa, Belinka Perkemija pa velja za enega največjih proizvajalcev peroksidnih spojin v srednji Evropi, so za STA pojasnili v Heliosu, katerega del je Belinka.

Začetki Belinke segajo v leto 1948, ko je v takratni Podgorici pri Šentjakobu nastal prvi obrat za proizvodnjo vodikovega peroksida. Leta 1984 je Belinka prenehala s proizvodnjo licenčnih produktov ter začela proizvajati lesne premaze z lastnim razvojem in pod lastno blagovno znamko. Leta 2007 se je združila s skupino Helios, ta pa je lani prešla pod okrilje japonske družbe Kansai Paint.

Belinka Belles je lani in predlani v povprečju ustvarila okoli deset milijonov evrov prihodkov od prodaje letno, Belinka Perkemija pa okoli 14 milijonov evrov. Lani je bila zaradi prodaje na nove trge in večje izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti nekoliko višja kot predlani.

Belinka Perkemija je leta 2016 investirala v nov kotel za proizvodnjo pare, ki se uporablja pri procesu proizvodnje vodikovega peroksida in natrijevega perborata. Trenutno potekajo dela za zamenjavo še drugega kotla za proizvodnjo pare, zaključili naj bi jih maja. V Belinki Belles poteka redno investicijsko vzdrževanje za zagotavljanje nemotene proizvodnje in delovanja podjetja, so še pojasnili v Heliosu.