c S
Cene nafte kljub vojaškim napadom v Siriji navzdol 16.04.2018 08:40 Singapur, 16. aprila (STA) - Nafta se je v današnjem azijskem elektronskem trgovanju pocenila. Vojaški napadi ZDA, Francije in Velike Britanije konec tedna na cilje v Siriji cenam nafte niso dali nobene spodbude, pravijo analitiki.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, se je do opoldneva po singapurskem času pocenila za 60 centov na 66,79 dolarja za 159-litrski sod. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu pocenile za 75 centov na 71,83 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Že kmalu po raketiranju ciljev v Siriji je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da je "misija opravljena". Na naftnem trgu tako ocenjujejo, da je nevarnost zaostritve položaja na Bližnjem vzhodu majhna. Tudi britanski zunanji minister Boris Johnson je vojaške napade označil za enkratno akcijo. Po ocenah poznavalcev se vlagatelji bolj kot zaostritve položaja na Bližnjem vzhodu bojijo prevelike proizvodnje nafte v ZDA.

Še prejšnji teden so geopolitična tveganja potiskala cene nafte občutno navzgor. Tako se je cena ameriške nafte v petih trgovalnih dneh do minulega petka zvišala za več kot osem odstotkov.