c S
Ljubljanski mestni svetniki o zaključnem računu in občinskih nagrajencih 16.04.2018 07:40 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Ljubljanske mestne svetnike čaka naporna seja. Potrjevali bodo zaključni račun lanskega proračuna, če ne bodo podprli predloga SDS za umik točke, pa se bodo lotili tudi osnutka proračuna za leto 2019. Svetniki bodo odločali še o občinskih priznanjih, novi turistični taksi in kandidaturi Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025.

Mestna občina Ljubljana (Mol) je lansko leto zaključila z dobrim milijonom evrov proračunskega presežka, kaže zaključni račun proračuna, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali na današnji seji. Iz dokumenta izhaja tudi, da se zadolženost občine še naprej zmanjšuje, konec lanskega leta je znašala 114,1 milijona evrov.

Svetnike čaka tudi že obravnava osnutka proračuna za prihodnje leto, ob čemer svetniška skupina SDS predlaga umik te točke s seje, saj ocenjujejo, da je osnutek odloka o proračunu v številnih proračunskih postavkah nestrokoven in nezakonit. Mol za prihodnje leto načrtuje 362,87 milijona evrov prihodkov in 353,65 milijona evrov odhodkov.

Razpravljali bodo tudi o novem odloku o določitvi turistične takse. Če bo sprejet, bo turistična taksa namesto 1,265 stala 2,5 evra. Svetniški klub NSi predlagala dopolnitev, po kateri bi bili nekateri tuji študenti plačila takse oproščeni.

Mestni svet bo danes odločal tudi o predlogu sklepa o kandidaturi za naslov Evropska prestolnica kulture v letu 2025 in o častnikih meščanih ter drugih dobitnikih letošnjih občinskih priznanj. Za naziv častnega meščana pa občinska komisija letos svetnikom v potrditev predlaga humanitarko Anito Ogulin ter gospodarstvenika in športnega funkcionarja Janeza Kocijančiča. Občinska priznanja bo sicer župan Zoran Janković podelil maja na slavnostni seji mestnega sveta.