c S
Skupščina Save o dokapitalizaciji in Gorenjski banki 16.04.2018 07:39 Ljubljana, 16. aprila (STA) - SDH, Kad in sklad York - delničarji Save, ki je v prisilni poravnavi, bodo na današnji skupščini odločali o predlogu za dokapitalizacijo družbe za največ 12,5 milijona evrov. Glasovali bodo tudi o predlogu SDH, da bi AIK banki podaljšali čas za predložitev soglasij za prevzem Gorenjske banke, ki jo prodaja Sava.

Poslovodstvo Save je predlagalo povečanje osnovnega kapitala z novimi denarnimi vložki in s prednostno pravico obstoječih delničarjev. Sava sveža sredstva potrebuje za nadaljnji razvoj strateških naložb oz. za prevzem Hotelov Bernardin, ki so v lasti NFD Holdinga v stečaju.

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so prejšnji teden sklenili, da dokapitalizacije ne bodo podprli, saj so za to, da se lastništvo v Hotelih Bernardin okrepi prek Savine družbe Sava Turizem. A Sava bi lahko delež v turistični družbi z Obale okrepila prek konverzije terjatev v kapital v stečaju NFD Holdinga, s čimer bi presegla prevzemni prag in bi morala objaviti prevzemno ponudbo (zakon o prevzemih sicer predvideva izjeme pri tovrstni pridobitvi deležev). V skladu York kot drugem največjem lastniku Save naj bi po pisanju časnika Delo podpirali dokapitalizacijo Save.

Skupščina Save bo na predlog SDH, ki je skupaj s Kapitalsko družbo 45,13-odstotni lastnik Save, sklad York pa je 41,74-odstotni lastnik, odločala še o predlogu, da srbski banki AIK podaljša čas za predložitev dovoljenj za prevzem Gorenjske banke. SDH bi namreč s tem rad zmanjšal visoko finančno izpostavljenost SDH do Save.

Sava naj bi AIK prodala 37,6 odstotka Gorenjske banke. AIK, ki v banki uradno že obvladuje 20,99-odstotni delež, ima dovoljenje agencije za varstvo konkurence, potrebuje pa še dovoljenji srbske in slovenske centralne banke. Od slednje ima dovoljenje za lastništvo od ene petine do ene tretjine delnic Gorenjske banke.